Deshroom napisał(a):
Mark24 napisał(a):
W końcu zapłaciłem za te ordery zwykłą bankomatówką, więc z góry uznano, że już mi karta zaczęła działać
nie bardzo rozumiem to zdanie. normalna karta debetowa normalnie działa do płatności w necie, chyba już każdy bank daje 3 cyfrowy kod na odwrocie.
nigdy nie miałem karty kredytowej, place w necie prawie codziennie (tak jak większość ludzi) karta debetowa
W niekórych krajach tzw. "zachodu" są jeszcze tzw. karty bankomatowe które można używać do wypłat z bankomat tylko. Także rozpowszechnione są karty pre-charge (nie połączona z kontem którą trzeba "ładować kasą") ,etc
Debetowe karty te które są najbardziej uniwersalne i łatwe w kontrolowaniu wydatków zaczeły wychodzić np. w USA z totalnej niszy dopiero niedawno. Kody CVV na innych kartach niż pełne kredytówki to nie jest wcale powszechne (no przynajmniej nie było jeszcze parę lat temu nie wiem jak teraz) na 'zachodzie'.
A już 'wypukłe' debetówki które u nas idzie dostać to chyba prawdziwa rzadkość np.w w UK prawda Mark czy mi się tylko źle wydaję?
Też w Polsce był ten rodzaj kart tzw. bankomatowych jakieś 10 + lat temu (sam taką miałem jako pierwszą) ,ale szybko wygineły - i słusznie bo po jaki chuj takie istnieją to nie wiem.