Ponieważ dobrze znam ten server (spędziłem tam dużo czasu) mogę powiedzieć kilka rzeczy na ten temat.
Po 1 melantus ruszył głową. Dlaczego? Nie łamie żadnych paragrfów zabraniających prowadzenia takiej działaoności. Jak to?
Pieniądze są darowizną
. A z plików można kożystać.
Po 2, shard już zarobił dobrych 30 000zł ;]. Bez kasy gra się tam troche gorzej niż gdzie indziej, chociaż połowa grających tam wydała ponad 1k po przeprowadzonej niedawno rozmowie stwierdziłem i wyliczyłem że 50 000zł to kwota o której możemy spokojnie mówić. Shard istnieje 2 lata i ma średnio 160+ graczy a jego max jaki kiedyś osiągnął wynosił 230 graczy na raz.
Po 2 jak tu wspomniał jeden były gracz, incydenty z niezbyt kontrolowanym gmem faktycznie gdy zgubil mu sie domek stracil runika valo i byla cofka ale o 2h. Więcej takich duzych wybryków raczej nie było... Odnośnie DM albo Endore lub CL to są to klimatyczne shardy które różnią się prawie wszystkim w swoim składzie więc porównywanie ich nie ma najmniejszego sensu. Swoją drogą podobno ostatnio ekipa świata MG zmieniła się i mogę powiedzieć, że na lepsze.
Doświadczenia z UO: 5lat.