mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
****

Posty: 1042
Dołączył(a): 27.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:07 
Cytuj  
Witam, dawno mnie nie bylo :)

Poniewaz nosze sie z zamiarem w przeciagu kilku miesiecy do otwarcia pizzerii, a co najlepsze nie mam o tym zielonego pojecia, mam pytanie czy ktos moze ma/prowadzil pizzerie lub tez pracowal jako pizzerman?

Mam nadzieje, ze pytania nie sa tendencyjne


_________________
"I forgot that I might see,
So many beautful things.
I forgot that I might need,
to find out what life could bring."

***
Avatar użytkownika

Posty: 17021
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:08 
Cytuj  
Potrenuj h3h3.

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2262
Dołączył(a): 18.01.2002
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:10 
Cytuj  
Ja umiem odgrzewac taka gotowa ze sklepu, tez chyba otworze pizzerie.


_________________
.

****

Posty: 1042
Dołączył(a): 27.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:11 
Cytuj  
Gralem juz baaardz dawno, nawet niezle mi szlo z tego co pamietam ;)

Kwestia z pizzeria jest jedna. Trzeba zrobic dobra pizze, a ja kuwa fa nawet nie wiem jak sie do tego zabrac ani gdzie kogos takiego znalesc :/

******

Posty: 4759
Dołączył(a): 28.01.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:13 
Cytuj  
revange napisał(a):
Trzeba zrobic dobra pizze, a ja kuwa fa nawet nie wiem jak sie do tego zabrac ani gdzie kogos takiego znalesc :/


Więc w takim razie skąd taki pomysł? Wyczytałeś w horoskopie?


_________________
Obrazek
"Hope is the first step on the road to disappointment."

****

Posty: 1042
Dołączył(a): 27.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:18 
Cytuj  
Nie, widze po prostu zajebista luke w rynku, a moze nawet nie luke, tylko miejsce na jeszcze jednego gracza.

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:20 
Cytuj  
No grunt to dobry kucharz (czy jak tam sie specjalista od pizzy nazywa) i troche reklamy. Potem pozostaje czekac, bo dobra pizza obroni sie sama. Jak MMO.

PS. A inwestycja w jakas franczyze? Robia wszystko za ciebie na start (miejsce odpowiednie, reklama etc), ocenia za ciebie, czy sie oplaci.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

****

Posty: 1042
Dołączył(a): 27.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:22 
Cytuj  
Wlasnie o to chodzil. Gosciu u mnie otworzyl pizze jakies dwa lata temu. Na grubym ciescie, bardziej jako fast food w formie pizzy niz typowa pizza, ALE zajebista w smaku. Co ma na dzien dzisiejszy? Juz dwie pizzerie i planuje rozszerzyc dzialalnosc na inne miasta. Dziennie srednio w tygodniu sprzedaje 400 duzych pizz. Glownie dowoz.

****

Posty: 1889
Dołączył(a): 13.10.2006
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:23 
Cytuj  
W ogloszeniach o prace pizzermanow wyprzedzaja jedynie szwaczki wiec ciezko bedzie znalesc specjaliste :lol:
Anyway ostatnio z warezow sciagnalem sobie przepisy na ciasto taka jaka jest w pizzy hut, jak chesz to poddam Ci na pw numer konta.Zalatwimy to jakos.


_________________
Obrazek

****

Posty: 1042
Dołączył(a): 27.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:25 
Cytuj  
Nr konta? Zwariowales? Chcesz zarabiac na czyms co sobie hmmm "ukradles" ;D taki joke, no offence.


Zastanawialem sie nad jakims kursem na pizzermana ale nie moge niczego takie znalesc konkretnego :/

*

Posty: 6460
Dołączył(a): 14.07.2002
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:29 
Cytuj  
Dobra pizza z mikrofalowki:

potrzebna mikrofalowka z grillem, zamrozona pizza.

pizze podgrzewamy kilka minut w mikrofalowce, 3-5min.
nastepnie ustawiamy grilla na 10-14 minut i podgrzewamy na samym grillu.

pizza lekko chrupiaca ale nie sucha :)

troche czasochlonne ale warto :>


a tak swoja droga, jak masz zamiar dostawy robic dobrze by bylo gdybys mial mozliwosc zamiawiania przez net etc. ;)


swoja droga jak bedziesz robil na dostawy mozesz rozszerzyc o rozne inne pierdoly i podobne ;) lud jest leniwy i niechce im sie robic zarcia to zawsze woli zamowic pizze czy cus ;)


_________________
Z racji swojej niestabilności emocjonalnej oraz rujnowania rozrywki innym na zawsze opuściłem to zacne forum z resztkami nasienia Oyci3C'a na okrężnicy po głębokim bansticku. :'(


Ostatnio edytowano 6 sty 2009, 00:31 przez Ashton, łącznie edytowano 1 raz
****

Posty: 1042
Dołączył(a): 27.11.2001
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:31 
Cytuj  
Spoko, spoko, akurat opcje docierania do klientow mam juz rozpracowane ;)

Pizza z mikrofali? hehe, uznam to za dobry zart .


Nic, lece spac, jutro/dzisiaj trzeba wstac do pracy z rodzinka.

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:31 
Cytuj  
W okolicy mam taki przyklad, blaszana buda (w ktorej byl juz salon gier, solarium, sklep odziezowy, ubezpiczalnia etc) obecnie miesci sie piec, 2-metrowy kucharz, lada i 2 krzesla - czyli 99% dowoz.
Pizza jest na tyle dobra, ze cala okolica sie zaopatruje, mimo ze podniesli ceny zauwazalnie, a dostawcy potrafia zadzownic na komorke i powiedziec "no gdzie pan nie otwiera ja tu z pizza czekam no" kiedy sie nie uslyszy dzwonka.
No ale o smak chodzi - ludzie zamawiaja jadac z pracy zeby odebrac na miejscu i nie czekac na dostawe. Nie znam osoby ktorej tu nie smakuje, gorzej jak ludziom spowszednieje.

Pompa - tbh ciasto to najczesciej sie kupuje gotowe w kulkach.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:41 
Cytuj  
Grunt to dobry piec, ciasto i swieze skladniki.
Wystarczy dwoch pizzermanow ktorzy przyucza praktykantow z gastronomika aby mogli miec jakis dzien wolny i jedynym problemem bedzie sobota w tygodniu bo musza wyrabiac z czasem.

Pracowalem jako Sou Chef w www.dagiovanni.be i tam w soboty robi sie do 900 pizz. 2 master pizza jolo i jeden do pilnowania pieca.
W tygodniu wystarczy dwoch, z tym ze jeden robi pol dnia (w koncu po co wiecej mu placic?).
Najgorsze sa niedzielne pory lunchu, jednego dnia jest w chuj roboty a na drugi tydzien stoja i sie nudza - no ale taki juz koszt.

Mam nadzieje ze to jakos pomoze, bardziej znam sie na prowadzeniu kuchni niz pizzy, ale podpatrzylem "od kuchni" jak to sie robi i organizuje wiec zlej rady napewno nie podalem.

EDIT: @Tomu, jak chcesz kupowac ciasto gotowe a nie wyrabiac dla siebie i pozwalac mu postac dzien lub nawet i trzy to powodzenia.
Ale najczesciej to poprostu dostaniesz swieze ciasto, ewentualnie kilkugodzinne i pizza bedzie twardsza.

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:49 
Cytuj  
Oj bo ty szczochu zaraz super pizze na polskie warunki chcesz. Ja opisalem przyklad dobrze prosperujacej partyzantki ;]
Tak mi powiedzieli o ciescie i powtarzam z drugiej reki.

Od teraz sluchajcie pieszczocha - zna sie, ma duza biala czapke i kocha wszystkich bez wyjatku.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

****

Posty: 1889
Dołączył(a): 13.10.2006
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:55 
Cytuj  
Cytuj:
a tak swoja droga, jak masz zamiar dostawy robic dobrze by bylo gdybys mial mozliwosc zamiawiania przez net etc. ;)
Tak z ciekawosci spytam, jest pizzeria z taka opcja? Osobiscie sie nie spotkalem, a chetnie bym zamowil cos formularzem w "pehapie" or smth.


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 31563
Dołączył(a): 1.05.2005
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:56 
Cytuj  
u mnie kiedys byla dobra i dosc tania pizza, teraz ta sama jest droga i chujowsza, tak tez musisz postapic :P, w przeciagu krotkiego czasu zrobili niezly interes. ;p

rozumiem, ze ulotki takie tam i pizza na telefon, internet to oczywistosc ?
IMO dowóz tak jak pisze tomu, FTW! Mysle, ze podobnie bylo z Pizza Sky niedaleko mnie. A dopiero pozniej mysle otworzyli przyzwoity lokal. Zreszta bylem i wszystko cycus glancus. Ale imo od dowozu i reklamy najlepiej zaczac.

motompa - na pewno sa, nie wiem czy nie tutaj -> www.netkelner.pl


_________________
.


Ostatnio edytowano 6 sty 2009, 00:58 przez Highlander, łącznie edytowano 1 raz
******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 00:58 
Cytuj  
@Tomu Hehe dobre :)

Ale takie sa realia.
Przytocze cos co chyba kazdemu sie trafilo.
Zamawiamy pizze, nie wazne czy juz poraz kolejny czy pierwszy raz z tej samej restauracji.
A tam akurat skonczylo sie ciasto co ostalo dzien lub dwa i otwieraja nowe.
"Kurwa, ale ta pizza sie stoczyla, juz tam nie zamawiajmy"
Nastepna szanse u tego klienta bedzie sie mialo za kilka tygodni lub nawet i miesiecy.
I teraz niech to bedzie sobota i 30% sprzedanych pizz poszlo z chujowego swiezego ciasta.
Widzialem jak plajtowaly restauracje gdzie wlasnie wlasciciele przykladali wieksza wage co do dekoracji sali, logistyki czy tylko kilku % wiekszego zysku zamiast na samym jedzeniu. Oczywiscie wlasciciel nie musi byc kucharzem, ale powinien odrozniac make od soli imo.

Pizza to wlasnie najgorsza ze wszystkich dziwek, jezeli chodzi o jedzenie.
Jest ogromne zapotrzebowanie na ten produkt i kazde niedociagniecie, zmiana w skladnikach, chujowa sobota, nieswiezy skladnik, zle ciasto jesr rownoznaczne z utrata klienta na krotki okres.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31563
Dołączył(a): 1.05.2005
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 01:00 
Cytuj  
A no, tak jak wyzej pisalem, moglbym napisac, ze Pizza sky sie "stoczyla". A kiedys byla przepyszna, kiedykolwiek zadzwonilem. A jak czesto zamawialem i nie moglem sie dodzwonic to do mnie odzwaniali. to bylo cos. Chociaz dalej jest w miare dobra ale to juz nie to, poszli w dekoracje lokalu ;p

listen to szczoch, now.


_________________
.

*****

Posty: 2293
Dołączył(a): 25.12.2004
Offline
PostNapisane: 6 sty 2009, 01:04 
Cytuj  
Robilem pizze- okolo 400 sztuk dziennie w restauracji, poza tym jak chcesz miec ukierunkowane ciasto (grube, kruche, cienkie miekke itp) nie masz sie czym przejmowac tbh, sos to podstawa + przyprawy, w podstawie musi byc pieprz, sol, oregano i bazylia, reszta wg ukierunkowac przepisu tudziez popytu (kukurydza dla zabarwienia, czili, papkryka slodka, majeranek etc.). Mozesz miec 100 roznych pizz, wazne czy beda w miare wypieczone, czy warzywka nie beda lekko surowe itd. (zalezy od pieca i temperatury - u mnie pieklo sie na 220C albo na 310C w zaleznosci czy warzywa bylt 'podgotowane' wczesniej na termie czy nie).

Jakbym mial miejscoiwe to sam bym otowrzyl pizzerie, gastronomia zawsze bedzie miala zbyt:) taka prawda.

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.