embe napisał(a):
Nie wiem ale zwykła mąka wrocławska 500 jest stosowana w piekarniach/cukierniach i jeśli jest to robione poprawnie często tradycyjnie to wychodzi świetny produkt, ciasto drożdżowe normalnie robione ma dużo mniejsze proporcje drożdży, cukru, tłuszczu niż w domowych przepisach, jednak wymaga przynajmniej dwukrotnego "przerobienia" co czasowo daje nam już godzinę, więc do szybkiego wykonania pizzy odpada, dlatego stosuje się dziwne recepty i składniki.
Ciasto drożdżowe to banalnie prosta rzecz ale w domowych warunkach bardzo upierdliwa, za to prawdziwe ciasto francuskie do wykonania to bardzo dużo pracy ale ratują nas przepisy domowe w stylu wszystkie składniki do melaksera itp.
jak dla mnie to jest duza roznica w ciescie do pizzy z maki 00, 500, 750 czy semoliny.
cukru dodaje sie lyzeczke (albo wcale), z tluszczu mozna dodac lyzke oliwy (ale tez nie trzeba) wiec nie bardzo wiem, czym rozni sie domowa metoda od 'piekarnianej'.
i wcale nie uwazam, zeby byla upierdliwa - wymaga po prostu 10-15min machania lapami na blacie.
poza tym my mowimy o pizzy na cienkim ciescie, a nie 4cm placku z pieczarkami
nie mam tylko patentu jak uchronic rosnace ciasto przed wysychaniem pod scierka.
jak przykryje folia to sie znowu przykleja.