Pieszczoch napisał(a):
kozas15 napisał(a):
Ciekawe jak mial wygrac walczac na zachodzie, w Afryce i na wschodzie( + jeszcze balkany i pare innych rejonow), a do tego majac za sojusznikow Wlochow, ktorzy tez nie grzeszyli odwaga.
Jak dobrze pamietam, to nie tylko mial Wlochow za sojusznikow, ale takze Japonczykow, czyli panstwa osi.
A ich sojusznikami byly Słowacja, Rumunia, Węgry, Bułgaria, Finlandia i czesciowo Arabowie, ale oni walczyli przeciwko W.Brytanii.
Radze troszke historii poczytac.
Swietnie. Nie wspomnialem jeszcze o masie innych rzeczy, a powiedzialem tylko ze Wlosi byli tchorzami. Jesli bym chcial napisac wszystko to by mi wyszedl post na cala strone.
CHodzilo mi oto:
W 1936 r. Niemcy zawarły dwa traktaty, pierwszy nazywany Oś Berlin-Rzym – zawarty między Włochami Mussoliniego i III Rzeszą Niemiecką Hitlera 25 października w 1936 r.
Japonczycy? Super, ale gdzie Niemcy z nimi walczyli ramie w ramie? Chodzilo mi glownie o Afryke polnocna, gdzie Niemcy walczyli z Wlochami i o ile Wlosi nie stanowili problemu, to Niemcy byli o wiele twardszym przeciwnikiem( tak walczyli tez z Wlochami w innych miejscach, np. w samych Wloszech, ale oczywiscie gdybym o tym nie napomknal to bys powiedzial ze nic o tym nie wiedzialem)
No i mieli sojusznikow, jasne ale wybacz nie chcialo mi sie pisac pare zdan o kazdym z nich. Mysle ze zrozumiesz moje lenistwo.
Poza tym nie wspomniales o tym:
Sojusznikami państw Osi były, najczęściej do 1944 roku: Słowacja, Rumunia, Węgry, Bułgaria, Finlandia oraz niektóre narody zamieszkujące terytoria podbijane przez
Oś np. Bałtowie (Litwa, Łotwa, Estonia[i]
Radze troszke historii poczytac.
A najbardziej odzwyczaic sie od nawyku myslenia ze jesli ktos o czyms nie wspomina to o tym nie wie.
P.S Dopiero teraz doczytalem i widze ze to co chcialem powiedziec doskonale wyrazil MagPS.