embe napisał(a):
Tu nie chodzi kto co robi tylko czy potrafił zdobyć rynek, możesz wystartować z identycznym pomysłem jak inne firmy ale jeśli twój produkt będzie lepszy i/lub lepiej trafi do klienta to zrobisz biznes.
Przecież to nie działa tak że jak ktoś coś produkuje to zamyka drzwi konkurencji, byłoby to zbyt piękne.
Dyskusja dotyczy rzeczy, które nie opierają się na wybudowaniu wysoko technologicznej lini produkcyjnej za miliardy dolców tylko jest na poziomie rzemieślniczym, artystycznym, ogólnie pojęte produkty designerskie to wielka kasa do zdobycia.
no problem w tym, że on nie zdobył żadnego rynku. W tym segmencie jest tak duże rozdrobnienie, że największe firmy istniejące na rynku od lat (spigen np.) liczą swój udział w rynku w dziesiątych jak nie setnych częściach procentu. Zresztą rynek casów się kurczy z roku na rok - górka była za czasów iphone 4/4s, od tego czasu smartphony tak spowszedniały że coraz mniej ludzi inwestuje w jakiekolwiek etui.
Coś tam wziął od niego samsung - idę o zakład, że w ramach reklamy jego produktu dla niego po kosztach lub nawet ze stratą i tyle. Zamówienia ma z całego świata - ale kto aktualnie nie ma zamówień z całego świata gdy globalna wioska w rozkwicie. Każdy chinol sprzedaje na cały świat i uznaje to za normę, a nie za nieprawdopodobny sukces.
Jest trochę polskich firm o których można napisać (okna, meble) ale pisanie o jakiejś garażowej firemce której udało się uzyskać sukces kopiując chińczyków jako o innowacji, sukcesie na skalę kraju to moim zdaniem trochę żenada i tyle.
Takich innowacji w chinach to są setki tysięcy rocznie. A prasa musiałyby mieć po tysiąc stron by o każdej z nich napisać parę zdań
Tak jak pisałem mam nadzieję, że to artykuł sponsorowany, zwykła reklama, a nie "sukces" na skalę krajową. Bo śmieszne by to było.
Z apple czy google nie ma co porównywać, ale niezłym startupem był znany też w Polsce Uber. Sam pomysł to nie wszystko - najważniejsze przy startupie są 3 rzeczy: execution, execution, execution. Uber to kopia - nie pamiętam w tym momencie poprzednika. Razoth doczytaj sobie. Był też fajny temat na Quora odnośnie startupów i co decyduje o sukcesie/porażce. Też polecam.
Ja teraz wrzuciłem trochę w snaplaces i mcSquares. Może wypali