Mark24 napisał(a):
taki trochę offtop, bo przypomniało mi się, że niektóre gry mają napis "not for resale" lub coś w tym stylu. Czyli wydawca/dystrybutor/developer zabrania nam odsprzedawać coś za co zapłaciliśmy własnymi pieniędzmi i w sumie jest już naszą własnością. Paranoja.
Z tego co się orientuje (nie na 100%) to label 'not for resale' jest zarezerwowany tylko i wyłącznie do wersji pokazowych, niepełnych lub udostępnionych na specjanych zasadach przed oficjalnym releasem etc. (np. wersje pokazywane na różnych targach czy wersje które producent rozsyła do różnych redakcji). Także nadruk tego typu to albo wpadka przy wydawaniu albo ktoś sobie w ch leci. Nie wiem natomiast jak to się ma do produktów sieciowych i EULA (bo może jednak dla produktów wymagających podpisanie euli jest coś takiego dozwolone).
Anyway wracając do tematu.
Całe nogold śmierdzi mi fanatyzmem ('zero tolerance' - może powinni rozstrzeliwać tych co kupują game currency etc.). Ja rozumiem, że różni ludzie różnie do tego podchodzą ale zagrywki tego typu sa chore i nie mają prawa bytu - czyt. skazane sa na porażkę.
Ogólnie założenie mmorpg było takie, że wkraczasz sobie do wirtualnego świata gdzie każdy ma takie same szanse i bawicie się kto jak lubi - pełna dowolność. Tyle tylko, że założenie jest od czapy (jasne fajnie by było aby były takie serwerki - szczególnie jeśli mówimy o pvp), mało tego jest niemożliwe do zrealizowania.
Czemu ludzie nie lubia gdy ktoś kupuje game currency/konto czy jest powelevelowany? Uważają, że zdobywa przewagę nad innymi, że to nieuczciwe. Ale nikt nie bierze pod uwagę, że to wszystko się rozchodzi o uzyskanie przewagi. czy gość grający 10h na dobe nie ma przewagi nad tym co na granie może poświęcić tylko kilka godzin tygodniowo? Pewnie, że ma! I co z tego - i nic. Zarówno w RL jak i mmo chodzi o wykorzystanie przewagi nad innym graczem (oczywiście jeśli mowa o pvp w pve to się nie sprawdza bo nic cię nie goni). I to jest normalna sprawa - nie da stworzyć się środowiska w którym wszyscy bedą mieli równe szanse - niewykonalne. Jak ktoś chce mniec równe szanse niech gra w single player gry.