mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451 ... 2394  Następna strona
Autor Wiadomość
******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:39 
Cytuj  
Alda jak chcesz to ci upiekę za 20zł/kg pasztet ;)
Jak mnie kiedyś bieda wzięła to z 10-15kg dziennie na rynku w weekendy opychałem hehe. Teraz co święta to kilku potrafi zadzwonić i błagać abym upiekł.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:40 
Cytuj  
o to daj przepis.
bo nie moge znalezc zadnego sensownego ;/

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:40 
Cytuj  
A z jakiego mięsa?

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:41 
Cytuj  
z wieprzowiny/wolowiny.
drobiowego nie lubie.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17021
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:42 
Cytuj  
Z polityki do pieczenia pasztetu by Pieszczoch.

mmorpg.pl delivers yet again

***
Avatar użytkownika

Posty: 31563
Dołączył(a): 1.05.2005
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:43 
Cytuj  
a tymczasem niszczą polskie miasto, Lwów.


_________________
.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:45 
Cytuj  
Highlander napisał(a):
a tymczasem niszczą polskie miasto, Lwów.

no hołota opozycyjna pali piękne miasto


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:45 
Cytuj  
Co tam ukraina, dawać przepisy.

Hmmm nie widzicie różnicy miedzy jajkiem sklepowym a wiejskim? Jak mi się skończa od babci ze wsi to raczej unikam jedzenia jajek niz miałbym w sklepie kupować, odruchowo jakoś tak.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

***
Avatar użytkownika

Posty: 17021
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:49 
Cytuj  
Żadnej różnicy, są takie same:)

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:50 
Cytuj  
ej no dobry pasztecik bym zjadl.
a pieszczoch sie chwalil nie raz, wiec trzeba sprobowac, a nie smecic ciagle to samo.
jeszcze pojade po kosztach i mieso na pasztet kupie w biedrze, a co.

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:51 
Cytuj  
Jak wołowy i wieprzowy to najlepiej mi wychodził ten przepis:


500gr łopatki
500gr szpondera (szponder po to, aby nie dodawać boczku i słoniny a mieć wołowy tłuszcz)
300-400gr cebuli
1 bagietka (30cm+)
400gr bułki tartej
3-4 jajka

Kroimy na małe kawałki mięso aby wrzucić w solankę, aby miało przegryziony smak.
Solanke robimy z wody, soli (dodawać sól aż nie wypłynie jajko), zmiażdżonego pieprzu i ziela, garść liścia laurowego. Zostawić na min. 24h (jeżeli nie chcemy kroić mięsa to min. 3 dni).
Po wyjęciu mięsa zmielić i w misce dodawać i mieszać wszystko zabawiając się blenderem. Brytfannę wysmarować smalcem/masłem i posypać trochę bułki tartej. Wjebać tą całą maź i piec w 200C 90min. Przy czym pasztet nie powinien być za wysoki - czyli nie używamy głębokiej brytfanny.

Można dodać ewentualnie wątróbkę do 200-300gr dla tych co lubią. Nic się nie stanie złego z przepisem ;)


A przepis na sprzedaż za 20zł/kg to używałem ciut tańszych produktów - ogólnie bez wołowiny i na jej miejsce tania wątróbka ;)

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:52 
Cytuj  
Różnica jest wielka, ja po przyzwyczajeniu sie do podłego jedzenia marketowego zacząłem ponownie szukać i kupować "wiejskie" produkty, małe masarnie, czy małe fermy oferują świetny produkt i często taniej lub w podobnej cenie co hipermarkety.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:53 
Cytuj  
o i dzieki.
rozumiem, ze bagietke bez zadnego namaczania w mleku itd, tylko zmielic razem z miesem i cebula?

embe: to masz szczescie. u nas male masarnie sprzedaja po chorych cenach.

***

Posty: 13931
Dołączył(a): 28.08.2010
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:54 
Cytuj  
Nowy numer tygodnika DoRzeczy, a w nim...


_________________
Zbanowany permanentnie, bez mozliwosci odwolania od bana.

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:55 
Cytuj  
Sorx, bagietke możesz namoczyć. Woda i tak odparuje w piekarniku.
Ja jak zabawiam się tym przepisem to ciągle mam wrażenie że masa się nie sklepi (nie mam juz dostepu do sojowych izolatów czy białek w proszku) i często maczam w jajku zanim zmiele.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:57 
Cytuj  
to przetestuje w nastepny weekend.
dzieki :)

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 13:59 
Cytuj  
No kurwa zapomniałem najważniejsze ;)
Po wyjęciu z solanki i zmieleniu na surowo próbować czy wystarczająco słone i czy pieprz też ok. Jak nie to dodawać.
Sposób solankowy to taki mój fetysz, bo sól zabija wszystkie te bakterie i można na surowo próbować przed upieczeniem. W ten sposób nie da się zjebać smaku ;)

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 14:01 
Cytuj  
nie no, o przyprawianiu to wiem :)
no ja tez jak mam kawalek miesa, to probuje je napierw 2 dni w solance trzymac.
raz mi wyszedl zajebisty schab, ale za drugim mialem wrazenie, ze sie mieso popsulo.
gotujesz solanke? czy po prostu lejesz wode z kranu i na zimno?

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 14:03 
Cytuj  
Solankę całą nie gotuję. Tylko np. z 1l wody gotuje ten pieprz, ziele i liście aby to puściło.
Głównie dlatego, że 24h to za mało aby zioła puściły jakiś smak.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 19 lut 2014, 14:06 
Cytuj  
Podobny przepis znam na pasztet co podał pieszczoch, tylko zamiast szpondru idzie podgardle i troszkę wątróbki, która nadaje specyficzny nie zawsze lubiany smak, zamiast bagietki dałem raz suchy chleb graham eksperymentalnie i okazało się że to dobry pomysł :)
O tym moczeniu w solance to nie znam, przetestuje.

Od pewnego czasu robię schab pieczony.
Schab bez kości obsypuje grubą solą kamienną na noc i na drugi dzień po opłukaniu, osuszeniu zasypuje przyprawami i piekę godzinę w rękawie foliowym w 220 stopniach, wychodzi świetnie.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451 ... 2394  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.