Sargeras napisał(a):
Shadhun napisał(a):
Kurde ciekaw jestem jak na nasza zdolna w chuj młodzież by przeszła 'prawdziwe' matury, a nie tą parodie którą sie uskutecznia od paru lat.
Na starą maturę były w kółko narzekania, że zmusza do wkuwania.
Nowa z tym skończyła, to znowu narzekania, że klucze złe, w komisji debile, itp.
Czekam na lament, jaki się podniesie, gdy wprowadzą obowiązkową matematykę. Choć znając inwencję obecnie nam panującego rządu, a raczej jej kompletny brak, to zapewne to odwołają.
Ja zdawałem starą maturę i nie widzę znacznej różnicy jeśli chodzi o potencjalne wzory odpowiedzi na pytania lub sposób w jaki pisało się wypracowanie na dany temat. Jedyna różnica jest taka, że gdy obowiązywała stara matura, wypracowania z polaka sprawdzała polonistka, która uczyła delikwenta przez 4 lata. Wpajała mu do łba wnioski i morały, które to niby wynikały z przeczytanych lektur i które to trzeba było przedstawić na maturze bo jak ktoś napisałby własną interpretację ( nawet jakby miała sens ) to po prostu oblałby bo odpowiedź nie była zgodna z tym co było na lekcjach.
Teraz jest to samo tyle, że jeśli napiszesz "po swojemu", to uwalą cię za to samo ( nie napisałeś tak jak było mówione na lekcjach ) tyle tylko, że zrobi to inny nauczyciel na podstawie klucza.
Oczywiście inną sprawą jest to, że są teraz autorskie programy i coraz częściej słychać, że w szkole A przerabiano lektury X,Y,Z a w szkole B lektury O,P,R i pojawia się problem kto ponosi winę za brak wiedzy u uczniów ( oczywiście wszyscy umywają ręce ).
Nie wiem po kiego grzyba zmieniali system szkolnictwa ( ok wiadomo, ktoś za to dostał kasę ) i jestem wdzięczny moim jareckim, że zrobili mnie na tyle wcześnie, że zdawałem starą maturę xD