Zaczne moze od krotkiego przedstawienia sie:
Nazwisko me i imie nie sa istotne dosc by wspomniec iz gralem od 5 miesiecy na Darmowym shardzie gry Ultimy Online , i od dwoch tygodni zarzucilem gre tam na rzecz OSI (konkretnie europy)..
tyle wstepu teraz przejde do meritum , obserwujac od dluzszego czasu spor miedzy graczami OSI a graczami CL , widze iz strony sporu zapomnialy o jednej waznej rzeczy , ..Obiektywnosci.
Nie moge napisac wiele o OSI , ale moge sporo napisac o CL , pamietam czasy kiedy bylo zupelnie inaczej , kiedy lasy byly pelne zycia , nasze umiejetnosci dawaly dumne titles ...skille dzialaly lepiej.
Wtedy nastapil 2 miesieczny kataklizm jak ludzie z Cl nazwali pad i przeniesienie serwera w inne miejsce. Kiedy Clair Lair powstalo nic juz nie bylo takie jak dawniej
..wiekrzosc gildi przestalo istniec, slawy takie jak Arkana, Stach,Galadhil opuscily to miejsce...pozostali najwytrwalsi i poczeli budowac CL od nowa , gildie reaktywowano, powstaly nowe...swiat zaludnil sie nowymi duszami. Mimo to nie odzyskal tej iskry zycia ...co nadawala mu blask. Wszechobecna pustka , uczucie dlawiacego mroku , ja mialem szczescie gdyz moje ukochane TS nie zapomnialo o mnie i przyjelo w swe szeregi jak brata. Odbudowalismy dawna potege ...ale nie wskrzesilismy umarlych.
i tu podjalem decyzje o grze na Reg shardach
dzieki uprzejosci jednego z 'was' drodzy gracze z OSI , pomogl mi sluzac rada , informacjami , wyjasniajac , cierpliwie tlumaczac ... pozniej pomogl mi w bardzo waznej sprawie bez ktorej moja gra na OSi nie byla by mozliwa , z calego serca dziekuje
pomimo iz moj znajomy zachecal mnie do gry na Catskills wybralem europe, chcac najpierw poznac teren.. juz po pierwszych minutach mialem nieodparte wrazenie iz jestem na DZ (dark zone- strefa cienia) ,
wiadomym jest iz na CL nie dozwolone sa zadne emotikony, wyjawianie skilli/statsow.
na OSI docenilem to restrykcje, mimo iz funkcjonalnoscia ,szczegolowoscia i wieloma innymi rzeczami przewyzsza free shardy , to jednak jest straszliwie nierowne pod wzgledem klimatu , czasem widzialem rzeczy gdzie na cl nawet nie moglem marzyc (np klan w stylu japonskim ) , ale tez nie dalo sie nie dostrzec zgnilizny ludzkiej ordynarnosci i dumy (place wiec mi wolno)
, kiedy trenowalem na arenie w Jhelom , nie bylo dnia bym sie nie napatrzyc na slowa typu "don't train archery here!' , Fuck you!' , damn noob!itp...jesli 'geniusz' OSI ma polegac na wolnosci slowa to ja juz wole emoty z cl gdzie chociaz silono sie na klimat rpg , kiedy niesmialo zapytalem jednego z graczy (wygladal na weterana i jak sie okazalo gra juz 2 lata) , czy ktos dba o warstwe fabularna na OSi odpowiedzial
"UO never was real RPG, and never will be..." , zapytalem czym w takim razie jest..
"stat/skill build massive online multiplayer game" , dobrze ze to bylo trammel bo nie tzreba by bylo czekac dlugo az wszyscy by sie najnormalniej w swiecie pozarzynali. Nie mam zamiaru wrocic juz na CL ,.. bledy, pady , (tu nie bede zlorzeczyl na Gm-ow gdyz robia co moga ) , bugi w skryptach , i tym podobne usterki zmeczyly mnie...jedynie co mnie laczy z tym shardem to moi koledzy z ktorymi rozmawiam na IRC-u. Adaptuje sie na OSI i bede sie sie staral grac tak jak na CL,...uzywajac emotikon , nie wyjawniajac swych charakterystyk, BTW zrobilem ostatnio beggara i nie uzywajac ani razu skilla na NPC 'wyzebralem ' od graczy ok 1k w ciagu 10 min, i na pewno nie fuckujac & shitujac
drodzy gracze OSI , z Thallionem ktory gra praktycznie od poczatku na OSi i to jeszcze na SP , czy tez vhailorem zaden gracz w PvP z Cl nie ma szans , tu wygra wasze doswiadczenie , wyczucie , koordynacja , ale zwarzcie ze nie kazdy chce /moze zaczac swa przygode od OSI i nie czyni go to gorszym w zadnym aspekcie..nie powinno, i to i to ma swe dobre strony jak i mroczne.
Zaprzestanmy tych sporow , raczej radzmy sie nawzajem ,uczmy...okazmy nieco zaufania wzgledem siebie
moze wspolnie znajdziemy to 'cos'..
Pozdrawiam