Karol66 napisał(a):
Sylvian napisał(a):
Ale wymówka typu "NCsoft nie powstrzymał mnie przed botowanie więc ja jestem OK" jest poniżej krytyki.
IMO to jest jak najbardziej na miejscu bo wydaje mi sie, że płacąc abonament za L2 nie płacisz tylko za możliwość grania ale też za to, żeby admini:
- udzielali Ci supportu in game jak coś sie spierdzieli z postacią (bug w grze)
- pilnowali żeby inni gracze nie używali hacków i bugów (typu dupe adeny czy własnie botowanie)
- dbali o to, żeby informacje o Twoim accouncie były dostatecznie zabezpieczone (innymi słowy żeby ktoś Ci nie zapierdolil konta nie z Twojej winy)
Jeśli provider gry sie nie wywiązuje z któregoś z tych zadań to po prostu dyma graczy którzy mu płacą.
Pół biedy jeśli robi to nieświadomie lub to wynika z braku odpowiednich umiejetności jego ludzi. Ale każdy dobrze wie, że jedynym powodem dla którego NCsoft toleruje boty jest kasa jaką z tego ma.
Of korsik można mówić, że "jakby ludzie nie kupowali adeny to by nie było botów" ale równie dobrze można powiedzieć, że jakby nie było botów to by nie bylo rynku sprzedaży adeny bo z normalnego grania nie dałoby rady zasilić go w takim stopniu jak z botowania.
Sorka ale gry online trzeba prowadzić twardą ręką i twardą reką trzymać graczy za mordę a nie apelować do "sumienia całego community" bo coś takiego po prostu nie istnieje. Jak to ktoś kiedyś zażartował: "5% graczy MMO to porządni i uczciwi ludzie, którym pozostałe 95% graczy psuje reputację"
OK ale ja to właśnie napisałem.
NCsoft jest w tym przypadku trzecią stroną, która mówi "banujemy/nie dopuszczamy do botowania" a jak wiemy jest to bzdura. Czytaj oni też nie są fair w stosunku do nas.
I zgadzam się - jako gracz płacący za usługę wymagam aby provider podejmował konkretne kroki w pewnych sytuacjach (jakiekolwiek by one nie były).
Natomiast wcele nie oznacza to, że jesli w tym konkretnym przypadku NC nie udało im się mnie złapać na łamaniu EULA tzn. że mogę czy jestem zobowiązany do jej łamania.
To tak z przestępstwem IRL. To, że wymiar sprawiedliwości nie radzi sobie z egzekwowaniem prawa nie znaczy, że usprawiedliwia to automatycznie ludzi od jego łamania.
Edited:
ZabaTHC napisał(a):
Jak już mówiłem, jakby gracze przestali kupować adenę to boty by zniknęły? Pojawiły by się boty normalnych graczy i sami sobie ją farmili.
@karol66 i tu się z tobą zgadzam, skoro NC Soft ma w dupie EULA to gracze mają w dupie też. Kolejny powód korzystania z różnych "ułatwień". NC Soft sam sobie to bagno stworzył i może mieć pretensje tylko do siebie.
I tu się mylisz IMO. Bo NC ma to w dupie, oni nie grają w L2, więc guzik ich obchodzi czy rynek się załamuje czy nie, jak wygląda sama mechanika. To gracze tkwią w bagnie, którzy sami sobie zrobili a nie NC.
D3jviD napisał(a):
Nie rozumie dlaczego jeszcze gracie w l2, jezeli 90% ludzi botuje Jaki cel ma ta gra, gdy wszystko mozna wybotowac, czy kupic za wybotowana kase?
No offence, ale Ty chyba wciąż nie rozumiesz co to jest gra PvP. Tu grindowanie do top levelu czy zdobycia epic gearu nie jest celem w samym sobie a jedynie środkiem do jego osiągnięcia.