Mark24 napisał(a):
Moba zabija się imho za długo, owszem w party idzie szybciej ale na pewno dynamiczne PvE to to nie jest. No i nie wiem kto napisał, że LOTRO ma najlepsze PvE - na pewno się z tym nie zgodze, przynajmniej na razie.
jestem po bardzo dlugiej grze w eq2 i kilku miechach vanguarda - teraz w lotro po 2 tygodniach 25 lvl. lotro nie jest dynamiczne ? pierwsze na co zwrocilem uwage to to ze walki 1vs1 sa wyjatkowo krotkie ! oczywiscie gram teraz dpsem a wczesniej dpsami nie gralem (choc nie wiem jak mozna by inaczej potraktowac conjurora z eq2
) ale mimo wszystko w porownaniu z mnoimi poprzednimi mmo tutaj jest po prostu ekspresowo - sygnatura na swoim levelu bije jakies 10 sekund (wlasnie wiczorem mialem okazje), zwykly moba jak strzala dobrze 'siadzie' nawet do mnie nie dobiega (bez pulapki i uzycia hunterowego odpowiednika feara). to sa sekundy. w vanguardzie na 25 lvlu 3 dotowy mob (taki nazwijmy to common) to walka 4-5 razy dluzsza, 4 dotowy mob (niech to bedzie odpowiednik sygnatura) solo to walka juz dla najlepszych wycinakow - niewiele osob jest w stanie polozyc cos takiego na swoim lvlu. taka walka to kilka minut. musze dodac ze sa jeszcze moby 5i6 dotowe (choc ciezko mi je z kolei porownywac do raidowych mobow
). gra w grupie to jazda czolgiem w lotro. w vanguardzie czy eq pelna grupa NIE byla gwarantem bezpieczenstwa. tutaj jest (przynajmniej do miejsca w ktorym jestem
).
co do pve - pvp i tak nie gram wiec moge tylko o pve sie wypowiadac - a to jest fantastyczne. ilosc ale przede wszystkim konstrukcja questow z ktorych wiekszosc jest do solowania bardziej podobna jest do zwyklej gry niz mmorpg. smallgrupowe questy sa do solowania, czesc grupowych takze mozna sprobowac. questy sa szybkie i przyjemne. poki co nie spotkalem sie z jakas farma, czekaniem na rzadki drop czy szukaniem klikalnego objektu (wiadomo ocb - np kopiec z ktroego cos musimy wydobyc etc) - co jest zmora innych gier (oczywiscie sa deedsy ale w koncu nie sa one obowiazkowe a wcale nie sa AZ tak uciazliwe). po prostu gra jest na tyle DYNAMICZNA ze robisz quest za questem i przestac nie mozesz, a w innych grach meczylbys sie w tym samym czasie nad ubiciem x-mobow (tj nie klammy sie jak wszedzie i tu musi byc bicie ale ze wzgledu na szynkosc walk oraz questy ktore jesli kaza bic moby to w PRZYZWOITYCH ilosciach wszysko idzie po prostu szybciutko). i nastepna rzecz - zrobienie questa daje ZNACZACY przyrost xp. o ile to jest normalne na 5 czy 10 lvlu to na 25 juz wcale niekoniecznie. tutaj po prostu robienie questow to najrozsadniejsza droga - zarowno jesli chodzi o xp jak i radosc gry.
oczywiscie calosc jest znacznie prostsza niz vg czy eq2 ale o ile wczesniej mialbym opory zeby z takim stwierdzeniem sie zgodzic o tyle teraz uwazam ze tego typu gra moze dawac wiecej przyjemnosci niz rozbudowane i wymagajace mmorpgi.