Gefaran napisał(a):
Mendol napisał(a):
dlaczego mam cos tracic za to ze zabije kolesia 20lvl nizej? kto mu broni zawolac kolegow i sklepac mnie? to sa zdrowe fajne sytuacje ;-p
a nie jakies sztuczne wymysly.
chcemy open pvp ale zeby byly kary za zabijanie w pvp. czy to ma sens?
dla mnie zero
Bardzo głęboki sens to ma. To odgrywanie postaci, życie w innym świecie, rozrywka wreszcie. PK bez restrykcji prowadzi do huliganerii, wandalizmu i wreszcie debilizmu osób lubujących się w uprzykrzaniu życia innym. To ma być gra i współzawodnictwo. To tak jak byś chciał w boksie zlikwidować zasady, można gryźć, kopać, łamać ręce i nogi. No bo jaki sens ma napierdalanie kogoś jak masz za łamanie rąk mieć kary, przecież on mógł połamać twoje, najlepiej z kolegami za rogiem...
kopania lamanie rak i nog jest dobre ale nie w boksie, bo boks ma takie a nie inne zasady, dlaczego w pilce noznej nie mozna uzywac rak? bo to pilka nozna, dlaczego w ping-pongu odbija sie paletka a nie glowa? bo to ping pong z takimi a nie innymi zasadami
trzeba zadac sobie tylko jedno, jedno najwazniejsze pytanie dotyczace pvp:
Czy gra ma jednak przypominac swiat z ksiazek o Conanie czy nie?
Ja swoja odpowiedz tutaj podam, co nie znaczy sie ze ona jest wlasciwa (ja tak poprostu to wszystko widze).
Odpowiedz:
Nie powinna wygladac idealnie jak swiat w Conanie. To jest gra, ludzie za to beda placic, programisci nie beda mogli pozwolic sobie ja takie zasady w 100%.
No bo jesli bedac na 30 lvl trafie na kretyna z 80 lvl, ktory mnie bedzie meczyl i bede tracil czas to zrezygnuje z gry. Jak zrezygnuje to przestane placic. Rozumieta?
Przyklad STV w wow, wlasnie rozgrzewam sie do AoC robiac sobie huntera i wlasnie dwa dni temu robilem STV. No wiec nie zrobilem polowy q bo sie nie dalo, wiecej czasu stracilem na bieganie duchem nizeli zarobilbym tego samego expa grindujac bezpiecznie gzies jakies moobki.
Ja to widze tak:
1. kazdy bic kazdego moze
2. jak bijesz slabszego to masz penalty jakies (debuf, spadek expa pvp, brak loota jesli bedzie mozna w normalnej walce lootowac itp.)
3. Warunek 2 jest zaniechany w przypadku kiedy gracz slabszy jako pierwszy zaatakuje
Jeszcze raz: to nie jest czytanie ksiazki conana, to sie ma dziac w tym swiecie i to jest biznes nie wiecej.