@Up
Ok, reasumując Aion to synteza wszystkiego co było i to co się podobało w innych tytułach będzie się podobać i tutaj, a co wkurzało dalej będzie wkurzać. Gra jest silna tym, że wiele zaczerpnęła z tytułów które już wyszły i radziły sobie z większym lub mniejszym powodzeniem. Niestety dzieli też słabości tych tytułów, czyli slideshow i lagi na większym PvP (jak Warek, chyba tylko L2 było od tego wolne, brak warstwy fabularnej (co najmniej jak w AoC), mechanika sprowadzająca do naciskania mniej więcej tych samych sekwencji klawiszy (większość, jak nie wszystkie fantasy MMO), w sumie mały obszar rozgrywki (ale to załatwi nowy content), słabe instancje (w porównaniu do WoW). Ze stron silnych to napewno przyjazność dla nowych graczy - nie zgubimy się i nie będzie kwestii co dalej (jak w DDO na przykład), layout bardzo przyjazny i znany z innych gier, grind (dla niektórych wada dla innych zaleta), questy jak wszędzie czyli wszystko to już było, PvP podobnie.
Podsumowując Aion jest solidną, komercyjną produkcją, która nie szuka nowych rozwiązań fabularnych, technicznych czy w mechanice gry a filozofię można określić jako "dla każdego coś miłego". Oczywiście nie jest możliwe by, przy takim pomyśle na grę wszystko było na najwyższym poziomie i tak jest i tutaj, więc koneserzy poszczególnych elementów (czy to PvP czy to rajdy) mogą czuć niedosyt. Poza tym, trzeba grać i PvE i PvP żeby mieć dobrą zabawę i w pełni wykorzystać to co oferuje gra (dla autora przynajmniej).
Ogólnie poszukiwaczom nowości odradzam (lepszy Fallen Earth w tej katetgorii), wszystkim innym według gustów. Powiem tylko, że gra przyciąga dużą liczbę graczy z WoWa, ale czy stanie się jego następcą? Only time will tell....
Jeszcze ostatnie słowo na temat NCsoftu, nie będe odkrywczy jak powiem, że support jest ogólnie sprawny, poza niektórymi aspektami jak boty czy gold spamming. Tutaj dziwna krótkowzroczność i spolegliwość NCsoftu jak niektórzy zauważyli. Jednakże rozwiązanie problemu kolejek w relatywnie szybklim czasie zdecydowanie na plus. No i zobaczymy jak to będzie z tym nowym contentem - jeśli tak jak w GW to nie byłoby źle moim zdaniem. Póki co, pierwszy event lekko bez sensu
Enter, Uff...
Disclaimer: Nie grałem w end-content póki co 29lvl, więc nie wiem jak jest dalej. Opinia może ulec radykalnej zmiane w obie strony w zależności od rozwoju sytuacji i upływu czasu.
Mam nadzieję, że kolega powyżej zadowolony z mojego mam nadzieję rzeczowego posta.
Pozdro