To ja tu umieszcze moja opinie z tamtego watku jeszcze - coz zdubluje sobie posty i "nabije" roche gwiazdek
![:wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
:
A ja to widze tak.
7000 ludzi w samej Polsce jest nie do znalezienia, zwlaszcza ludzi chcacych ponosic oplaty za gre na oficjalnym serwerze.
Sa oni jednak jak sadze do znalezienia w sumie w Polsce, Czechach, Slowacji,.... itd ale juz na Wschod.
W chwili obecnej sa 3 sztuki emulatorow UO w Polsce, ktore maja jakakolwiek racje bytu i IMHO na wiecej po prostu nie ma graczy - chyba ze UO splycimy do zabijania potworkow.
Kazdy z tych Emulatorow jest - nielegalny:
Wyciag z CD-Kowej umowy licencyjnej:
Paragraf 5 punkt c
"...Uzytkownik otrzymuje licencje na gre tylko za posrednictwem Uslugi (a taka jest gra na serwerach OSI - patrz wczesniejsze punkty). Origin Systems nie udziela uzytkownikowi licencji na uzywanie Oprogramowania w dowolnym innym celu. Uzytkownik zgadza sie grac w gre Ultima Online tylko za posrednictwem Uslugi a nie za posrednictwem innych srodkow. Uzytkownik zgadza sie takze nie tworzyc lub nie zapewniac dowolnych innych srodkow, za pomoca ktorych inne osoby moga grac w gre Ultima Online, na przyklad na emulatorach serwerow."
Jest to napisane jasno i wyraznie, ze lamiemy licencje zarowno jako gracze jak i jako tworcy swiatow opartych na emu. A ktos kto to podwaza, nie umie po prostu czytac.
A teraz, wracajac do tematu:
Zastanowmy sie co maja swiaty OSI:
a) jednolite spawny - mniej wiecej (z tego co zauwazylem, fakt gralem tam krotko) - niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.
b) zestaw serwerow z ROZNYMI zasadami ekonomii (CS i SP chocby) WIDOCZNYCH z jednego miejsca, ktore trzyma jedna baze uzytkownikow.
Punkt a) jest do spelnienia w zasadzie bez bolu, powiedzmy ze sa to 4-5 nocy spedzonych nad spawnmapa i przebierzka GM'ow po calym swiecie.
Punkt b) jest zrealizowany juz czesciowo - chwilowo od nas nie widac pozostalych dwoch DZ i CL ale tez juz nad tym pracujemy (bylo, na starym sphere, da sie zrobic i na NOX'ie - musi sie dac)
Nie widze chwilowo, chocby z wypowiedzi graczy (na Boga, ladna opinie wystawil o was na CL'u Khernan, dobrze ze Hendryk uratowal sytuacje. Takiej nienawisci do czegos co jest inne i to bez sprawdzenia obecnego stanu nie widzialem u nikogo, nawet u tych na ktorych sie uskarzacie - Konrador, Toll) mozliwosci stworzenia jednego swiata - po prostu czesc z nich sie obrazi i pojdzie grac... w cos innego - Chcialbym ale nie widze takiej mozliwosci, chocby dlatego ze CL ma niewiele wspolnego w chwili obecnej ze standardami OSI a to OSI jest standardem.
Nie widze tez mozliwosci prowadzenia na stale oplat za korzystanie z serwera - na pewno nie w obecnej wysokosci pobieranej przez Origin - po prostu Polska ma moze i ceny zachodnie ale zarobki niestety mniejsze.
Jesli ma byc tworzony oficjalny serwer, jestem za jak najbardziej i chetnie sluze pomoca. Jesli bedzie za darmo, sluze wolnym czasem i umiejetnosciami (jesli sie przydadza) jesli bedzie platny, poprosze troche grosza wtedy moge sluzyc rowniez czasem pracy, lub po prostu pracowac na jego potrzeby (za tzw drobna oplata
![:wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
).
Musi byc to zrobione z glowa i z uwzglednieniem Polskich warunkow, wiec zycze tym, ktorzy sie ukladaja z ekonomistami z Origin powodzenia i wielu silnych argumentow (a mam nadzieje ze i ja dostarczylem z jeden swoja osoba).