To ja tu umieszcze moja opinie z tamtego watku jeszcze - coz zdubluje sobie posty i "nabije" roche gwiazdek
:
A ja to widze tak.
7000 ludzi w samej Polsce jest nie do znalezienia, zwlaszcza ludzi chcacych ponosic oplaty za gre na oficjalnym serwerze.
Sa oni jednak jak sadze do znalezienia w sumie w Polsce, Czechach, Slowacji,.... itd ale juz na Wschod.
W chwili obecnej sa 3 sztuki emulatorow UO w Polsce, ktore maja jakakolwiek racje bytu i IMHO na wiecej po prostu nie ma graczy - chyba ze UO splycimy do zabijania potworkow.
Kazdy z tych Emulatorow jest - nielegalny:
Wyciag z CD-Kowej umowy licencyjnej:
Paragraf 5 punkt c
"...Uzytkownik otrzymuje licencje na gre tylko za posrednictwem Uslugi (a taka jest gra na serwerach OSI - patrz wczesniejsze punkty). Origin Systems nie udziela uzytkownikowi licencji na uzywanie Oprogramowania w dowolnym innym celu. Uzytkownik zgadza sie grac w gre Ultima Online tylko za posrednictwem Uslugi a nie za posrednictwem innych srodkow. Uzytkownik zgadza sie takze nie tworzyc lub nie zapewniac dowolnych innych srodkow, za pomoca ktorych inne osoby moga grac w gre Ultima Online, na przyklad na emulatorach serwerow."
Jest to napisane jasno i wyraznie, ze lamiemy licencje zarowno jako gracze jak i jako tworcy swiatow opartych na emu. A ktos kto to podwaza, nie umie po prostu czytac.
A teraz, wracajac do tematu:
Zastanowmy sie co maja swiaty OSI:
a) jednolite spawny - mniej wiecej (z tego co zauwazylem, fakt gralem tam krotko) - niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.
b) zestaw serwerow z ROZNYMI zasadami ekonomii (CS i SP chocby) WIDOCZNYCH z jednego miejsca, ktore trzyma jedna baze uzytkownikow.
Punkt a) jest do spelnienia w zasadzie bez bolu, powiedzmy ze sa to 4-5 nocy spedzonych nad spawnmapa i przebierzka GM'ow po calym swiecie.
Punkt b) jest zrealizowany juz czesciowo - chwilowo od nas nie widac pozostalych dwoch DZ i CL ale tez juz nad tym pracujemy (bylo, na starym sphere, da sie zrobic i na NOX'ie - musi sie dac)
Nie widze chwilowo, chocby z wypowiedzi graczy (na Boga, ladna opinie wystawil o was na CL'u Khernan, dobrze ze Hendryk uratowal sytuacje. Takiej nienawisci do czegos co jest inne i to bez sprawdzenia obecnego stanu nie widzialem u nikogo, nawet u tych na ktorych sie uskarzacie - Konrador, Toll) mozliwosci stworzenia jednego swiata - po prostu czesc z nich sie obrazi i pojdzie grac... w cos innego - Chcialbym ale nie widze takiej mozliwosci, chocby dlatego ze CL ma niewiele wspolnego w chwili obecnej ze standardami OSI a to OSI jest standardem.
Nie widze tez mozliwosci prowadzenia na stale oplat za korzystanie z serwera - na pewno nie w obecnej wysokosci pobieranej przez Origin - po prostu Polska ma moze i ceny zachodnie ale zarobki niestety mniejsze.
Jesli ma byc tworzony oficjalny serwer, jestem za jak najbardziej i chetnie sluze pomoca. Jesli bedzie za darmo, sluze wolnym czasem i umiejetnosciami (jesli sie przydadza) jesli bedzie platny, poprosze troche grosza wtedy moge sluzyc rowniez czasem pracy, lub po prostu pracowac na jego potrzeby (za tzw drobna oplata
).
Musi byc to zrobione z glowa i z uwzglednieniem Polskich warunkow, wiec zycze tym, ktorzy sie ukladaja z ekonomistami z Origin powodzenia i wielu silnych argumentow (a mam nadzieje ze i ja dostarczylem z jeden swoja osoba).