Witam szanownych Userów,
Na wstępie przedstawię się, gdyż rzuci to trochę światła na nasz temat. Nazywam się Adam, lat 26, doświadczenie w MMO lat 15. Pierwsze kroki stawiałem w MU Online (o dziwo dalej istnieje :O), a potem Helbreath,Tibia, Knight, Ultima (ta stara), Ragnarok, Tales Weaver, R.O.S.E (też jeszcze jest :O) i kolejne dziesiąt tytułów, które już nawet ciężko spamiętać. Zasadniczo zawsze szukałem MMO, które dawało by coś więcej niż (bez obrazy) bezmyślny farm, byleby tylko wyklepać najwyższy lv i najdroższą płytę. Do tej pory, moje wymagania spełniły tylko dwa tytuły: - Ultima Online (serwer Dream Masters)- w której oprócz bardzo rozbudowanego sytemu craftingu i profesji (runescape przy tym to przedszkole), obowiązkowy było role play. czyli odgrywanie ról w konwencji D&D. W tej grze nie liczyło się kto ma najwięcej gp'ków tylko kto najlepiej buduje nastrój, a zarazem stwarza po prostu genialny Fun (dzięki dla GM za ten czas). Niestety, ta gra jest już praktycznie martwa - SWG, czyli StarWarsGalaxies, tak na prawdę, to kosmiczny odpowiednik powyższego, tylko, że na skalę światową
Przechodzimy do sedna. Czy istnieją na tym zaśmieconym rynku gry, w których można być w community? w których można wczuć się w zabawę? w których jest to "coś" więcej? Nie oczekuję, że musi tam być role play, ale szukam odpowiedzi na pytanie, czy funkcjonują jeszcze w ogóle ambitniejsze tytuły?
Za dyskusję i odpowiedzi będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam,
|