ale miałem akcje dzisiaj w Elite
1) "Początek"
Zaczęło się od tego, że sprzedałem Vipera, kupiłem Addera i sfitowałem go pod jump range (do handlu rare).
Zadowolony przeglądałem jeszcze inne moduły aż tu nagle wywaliło mnie z gry z błędem "connection lost". No ok zdarza się, więc czym prędzej loguję się, odpalam znowu outfitting i ...
mam standardowe moduły, ale KASY BRAKUJE!! (jakieś 150 tys. CR wcięło, głównie FSD drogie kupiłem).
Jakakolwiek próba kupienia ponownie FSD kończyła się znowu wyrzuceniem z gry. Co zabawne gra podświetlała najdroższe moduły jako możliwe do kupienia, bo że niby obecny moduł mógłbym sprzedać za ponad 4 miliardy CR - spróbowałem, ale wcale mi tyle nie przybyło
Kombinowałem tak z kupowaniem/sprzedawaniem modułów i ciągłymi kickami z gry, aż w końcu po którymś logowaniu przybyło mi ze 35 tys. CR kasy oraz wyczyściło mi ładownię (miałem tam kilka ton rare commodities - kupiłem ponownie). To było już po chyba 20+ minutach denerwowania się na Elite, więc stwierdziłem, ze trudno, lecę z tej stacji, sprzedam rare i zobacze co dalej.
2) "Narastanie irytacji"
Po drodze do systemu docelowego (~135 ly) chciałem poskanować systemy, ale w pewnym momencie coś zwaliło się z discovery scannerem i wyświetlał mi komunikat np. 5 nowych obiektów znalezionych, ale w navigation nie pojawiały się nowe obiekty jako "unexplored" i nie mogłem ich też zaznaczyć wizualnie, nawet "stojąc" kilka LS od nieznanej planety - nawet wyłączenie i włączenie ponownie Elite nie pomagało, a momentami skaner szalał bo pokazywał np. 19 unexplored obiektów znalezionych, a nie mogłem ich w żaden sposób zaznaczyć do dalszego skanowania
3) "Szuok!!" (teraz najlepsze)
Doleciałem tak podirytowany do stacji docelowej, żeby sprzedać te 11 ton rare towaru i iść spać... Zadowałem zatem, odpaliłem market, sprzedałem te 11 ton po cenie blisko 16k za sztukę i zadowolony chciałem kupić 8 ton innego towaru rare na tej stacji, ale ... wywaliło mi dziwny błąd. Spróbowałem kupić 4 sztuki - udało się. No to chciałem dokupić pozostałe 4 sztuki, ale ... błąd "cargohold full"
Zaglądam do cargo, a tam dalej 11 sztuk tego co już sprzedałem
Niewiele myśląc zrobiłem to co chyba każdy by na moim miejscu zrobił - spróbowałem sprzedać ponownie te 11 ton po 16k za sztukę... i poszło!!
Sprzedałem tak ten sam towar z 18 razy* i zarobiłem nieco ponad 3,3 mln CR !! *to był "Indi Bourbon" - może to tłumaczy ten fakt
W końcu gra skumała, że chyba jednak sprzedałem ten towar, który chciałbym opchnąć 19-ty raz, ALE kasa została ;D
Ku mojemu zaskoczeniu restarty gry nie spowodowały utraty tych 3,3 mln
Także taką to niespodziankę zgotował mi dzisiaj Frontier w nowym roku hehehe
Jak to mówią - jaki pierwszy dzień taka reszta roku (364 dni x 3,3 mln CR ..no nieźle by było
)
Ps. Nie udało mi się potem powtórzyć tego błędu w drodze powrotnej. Pewnie był to efekt przeciążenia serwera, bo miałem wtedy problemy także z wychodzeniem z supercruise (lagi nawet ponad 10 sek)