Najpierw ustalmy o czym rozmawiamy.
Beast posrednio stwierdzil ze gracze lubiacy PvM i podobno swietnie teamujacy na rajdach PvM, ownujacy wszystko co ma AI zamiast IQ NIE DAJA SOBIE RADY W PvP.
Dlaczego?
Przeciez Team-PvM wymaga zgrania zespolu, kazdy musi znac tam swoje miejsce, zachowac zimna krew, realizowac opracowany plan, sluchac leadera etc etc etc - DOKLADNIE TEGO SAMEGO WYMAGA TeamPvP wiec wszyscy veterani EQ nie powinni w innych grach robic za perma corpsy.
IMHO powod jest jeden -
IQ zawsze > AI.
Tak naprawde Ci co preferuja rozgrywki PvM wybieraja to, bo jest to LATWIEJSZE.
Jak to mowili tu juz i sosy, i konrador i bogowie wiedza kto jeszcze, AI to jest ZADNE WYZWANIE.
Walka z najlepiej zaprogramowanym mobem ma skonczona ilosc scenariuszy (Z GORY OKRESLONYCH) a walka teamowa PvP to wypadkowa zachowan 20 nieprzewidywalnych ludzi.
PvP wymaga ZDOLNOSCI DO IMPROWIZACJI i przewidywania zachowan przeciwnika zanim sie go jeszcze spotka i wie kim on jest
Po kazdym "ubermobie" wiadomo czego sie spodziewac, wiadomo gdzie jest i wiadomo ze sam do nas nie przyjdzie - to my wybieramy kiedy/gdzie/jak.
A PvP wymusza szybkie rekcje. Nie mowie tu o szybkim machaniu myszka tylko o tym, ze jesli Pan X morduje klientow w moim miescie to nie bedzie tak mily i nie poczeka az ja skoncze srac, znajde kolege ktory mnie zabuffuje, wymienie sobie miecz na taki "pod PvP", sprawdze w jakim stanie mam ekwipunek, dokonam niezbednych napraw i dopiero rusze go scigac.
A kto wie... moze nawet jak to wszystko zrobie w godzine to on tam dalej bedzie?
Ta "nieprzewidywalnosc" sytuacji powoduje ze choc ten Pan X nie ma statysk 100x lepszych niz moje jest trudniejszym i bardziej wymagajacym przeciwnikiem.
A smierc z jego reki jest bolesnym ciosem dla ego w odroznieniu od smierci z reki smoka ktory walil nieresistowalnym fireatakiem za 2500 podczas gdy moja postac miala tylko 2000 HP.
Podoba mi sie podejscie ludzi ktorzy mowia - gramy w PvM bo lubimy.
I to jest ok - jasne postawienie sprawy.
Ale nie tlumaczcie mi please ze gramy w PvP bo jest bardziej wymagajace od PvM - to jest smieszne.
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Karol66 dnia 2003-10-09 10:26 ]</font>
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Karol66 dnia 2003-10-09 12:22 ]</font>