Jedno w tej grze mi się bardzo podoba, co innym jak tu widzę psuje "zabawę". Tutaj trzeba sobie znaleźć jakieś swoje miejsce i mieć jakąś pasję. Początkowo też patrzyłem na tę grę z takim "politowaniem" - misja przwieź żołnierzy na stacje w rejonie konfilku, no to set destination, autopilot i pięć/dziesięć minut przerwy na cokolwiek. Okazywało się, że po drodze najniższe sec. lvl było 0.8. Po prostu nuuuuda. Moje wstępne założenie bycia naukowcem też wzięły w łeb kiedy dowiedziałem się co takowy robi (o tym później
). Ale kiedy "wprosiłem" się do grupu, która chciała polatać po low sec., poganiać lepszych NPC, czy też pogonić lub być pogonionym przez piratów z prawdziwego zdarzenia to gra zaczęła nabierać prawdziwych rumieńców (pamiętajcie gram dopiero tydzień
). Ponieważ latam Vigil-em (taka dosyć szybka fregata) zaproponowano mi rolę zwiadowcy. Jak się później okazało, w walce praktycznie nie mam żadnych szans poza może piratami NPC z systemów o sec. 0.8-1.0 właśnie. Teraz moją osobistą bronią jest wyrzutnia rakiet wyposażona w anty-rakiety i działko 125mm do zwracania na siebie uwagi, dodatkowo osłabiaczecze systemów celowniczych i zakłócanie silników warp. Wszystko to jednak można sobie włożyć głęboko ... tak naprawdę o mojej przydatności i moim życiu decyduje zwrotność i szybkość statku oraz dobra orientacja w przestrzeni. Ta orientacja w przestrzeni tak naprawdę sprowadza się do utworzenia sobie odpowiednich bookmarków i tu dochodzimy do mojej "naukowej" pasji czyli astrometrii i astrokartografii. Moim hobby stało się przygotowanie miejsc do ewakuacji, dobieranie bookmarków koło jumpgate-ów tak aby lądować prosto we wrotach bo od tego wszystkiego zeleży czy trzeba będzie budzić klona.
Natomiast co się tyczy "czystego" naukowca, na razie wygląda to tak, że blueprinty są dostępne do kupienia i jedyne co można z nimi zrobić to popracować żeby były bardziej efektywne (szybszy proces produkcji, mniejsze zużycie minerałów) i ewnetualnie skopiować. Naprawdę nuda jakich mało, jedyny dreszczyk emocji wynika z tego że zazwyczaj wolne laboratoria ogólnodostępne są najczęściej w systemach o low sec. Może kiedyś coś się jeszcze zmieni i wtedy będzie to bardziej ciekawa profesja.