tiomor napisał(a):
A jak ten DLC? ;p
Rozegrałem trochę pierwszej gry na czuja.
Ustawienia agresji AI normalne, poziom trudny, 800 gwiazd, 27 AI, 9 AI lepiej rozwiniętych, 4 Skostniałe, podróżowanie tylko ala StarTrek.
Plus za sporo usprawnień UI. Jeszcze kilku rzeczy mi brakuje ale jest znaczna poprawa.
W końcu większa kontrola nad sektorami plus AI w moich sektorach lepiej się sprawuje.
Gwiezdne potworki znacznie zmniejszyły swoją liczebność ale podniosły swoją jakość.
Pojawiły się nowe ciekawe przeszkadzajki. Niektóre są związane z neutralnymi stacjami handlującymi.
Przeciwnicy niby niezbyt agresywni ale trzeba pamiętać, że to kwestia jak bardzo różnimy się z nimi filozofiami. Akurat trafiłem w większości na podobnie "myślących" sąsiadów to i jakiejś super presji nie ma ale jedna akcja mnie rozbawiła do łez.
Trafiła mi się AI ciut dalej niż najbliższe sąsiedztwo, która była od początku lepiej rozwinięta, strasznie mnie polubili zaraz po spotkaniu, to i wykorzystałem to i puściłem wiadro wazeliny plus wymianę Tech. "Dzięki" temu tak mnie polubili, że wysłali ultimatum:
Albo będę wasalem albo wojna
Przewagę mieli w Wojsku ogromną, więc się poddałem.
Po paru latach wywołali wojnę ze swoim sąsiadem i zaraz drugi sąsiad wypowiedział im wojnę. Znalazłem się w dość kłopotliwej sytuacji, bo wszystkie państwa biorące udział w działaniach wojennych miały nade mną przewagę, więc siedziałem cicho i obserwowałem bieg wydarzeń.
Sprawa zakończyła się tak iż mój pan przegrał, a ja odzyskałem wolność!
Ogólnie gra jest bardziej wyważona i wydaje się że większy nacisk położono na równomierne rozmieszczenie czasowe różnych "spotkań" czy event-ów. Plus wydaje się ciut łatwiejsza niż była.
No ale to wrażenia po pierwszej grze. Zobaczymy później.