zaboleq napisał(a):
TP:
Jakieś tipy na początek w Civ V
?
sam jestem początkujący ale zauważyłem, że na początku najważniejsze to skupić się na żywności i szybko wznosić nowe miasta w miejscach z surowcami luksusowymi i strategicznymi (z naciskiem na to drugie). im szybciej tym lepiej, bo wtedy wszystkie miasta rozwijają się od wczesnych faz gry i szybciej dochodzisz do etapu na którym możesz coś zawojować w kwestii handlu (ale nie liczy się ilość miast a ich lokacja). warto też łączyć je drogami/kolejami żeby przynosiły dodatkowe dochody. jak masz dużo surowców luksusowych to możesz sobie zapewnić dodatkowe wpływy do skarbca, dzięki którym przyspieszysz rozwój miast i swojej armii. jeśli masz gdzieś w miarę blisko siebie inną cywilizacje warto ustawić u jej granic trochę własnych jednostek na wypadek wojny. szybkie wprowadzenie armii na terytorium wroga i dewastacja jego plantacji zwolni gospodarkę dając Ci sporą przewagę, ale raczej nie warto podbijać miast, tylko czekać aż przeciwnik wystosuje propozycję pokoju, która zwykle okazuje się być bardzo korzystna. według mnie budowa cudów jest też bardzo kluczowa. imho wybudowanie piramid to jeden z ważniejszych elementów początkowego rozwoju jako że Twoi robotnicy będą szybciej wznosić kolejne ulepszenia terenu.
tą taktyką na normalu (bez modów), startując w bardzo niekorzystnym miejscu pod względem surowców luksusowych jak i strategicznych, wybiłem się na 1 miejsce we wszystkich dziedzinach, przewyższając gospodarczo inne cywilizacje pod każdym względem oprócz ilości podbitych ziem, ponad dwukrotnie i mając paręset punktów przewagi nad drugim graczem. prześcignąłem inne cywilizacje o 2 epoki (jestem w epoce atomu (albo współczesnej, nie pamiętam dokładnie) a przeciwnicy jeszcze w epoce przemysłowej) więc zakładam że taktyka sprawdza się dla początkującego
co prawda nie wiem jak działa mod na którym grasz ale zakładam że nie zmienia gry tak znacząco by wpłynąć na podstawy.