Huragan napisał(a):
Crafting widze zapowiada sie niesamowicie
czyli mozna w ogole nie robic questow tylko levelowac poprzez uprawianie ogrodka i crafting?
Można. Oczywiście nie tylko robiąc jedną rzecz, ale pomiędzy sadzeniem kwiatków, mamy łowienie ryb, metalsmith, trade runy itd.
Cytuj:
W Gw2 tez lewelowalem alty tylko na crafcie
No tak, ale tutaj to wygląda inaczej. Nie podbiegasz do NPC, nie naciskasz craft max. quantity i czekasz...każdy craft ciągnie za sobą szereg innych craftów, które trzeba zrobić żeby osiągnąć jakiś cel. Czyli np. żeby łowić ryby musisz zrobić wędkę, żeby zrobić wędkę musisz posadzić w ogródku drzewo oraz cotton (na żyłkę), żeby zacząć łowić musisz znaleźć robaki na haczyk oraz przygotować zanętę na przykład zrobioną z dyni, otrębów pszennych i czegoś tam jeszcze. Już nie wspomnę, że do łowienia w oceanie z łódki potrzebne jest kilka wiader sardynek, które najpierw trzeba złowić siecią i wrzucić do naszego łowiska
itd. itd. Każda z tych czynności daje exp.
Cytuj:
1. Jak rozwija się skille crafterskie? Poprzez levelowanie czy dodajesz punkty, czy po prostu używając?
To jak powyżej. Po prostu craftując podnoszą Ci się skillsy w różnych kategoriach w zależności co i z jakich materiałów tworzysz. Nie wiem dokładnie jeszcze jak to działa i jak najwydatniej swoje skillsy podnosić.
Cytuj:
2. Czy to prawda, że jest open world pvp z full lootem?
Możesz wydropić jeden z losowo wybranych materiałów do craftu, ponoć, bo tak daleko jeszcze nie doszedłem.
Cytuj:
3. Jak wygląda housing (farming) - możesz postawić budę gdzie chcesz, czy są jakieś spoty?
W prawie każdej krainie są wyznaczone pola, na których można sadzić i budować. Wykupujesz działkę, od której odprowadzasz co jakiś czas podatek i tam robisz sobie co chcesz.
Cytuj:
4. Jak bardzo przypomina to UO?
Tego nie wiem. Mam dopiero 25 lat i wtedy nie było mnie jeszcze na świecie
Cytuj:
Można gdzieś w to pograć? Jakiś ruski serwer czy coś?
Ta, są ruskie serwery, na reddicie archeage jest pełno instrukcji krok po kroku jak zagrać (jest też english pacz) itd.
Cytuj:
Kwestia jest taka, ze czytajac devsow to wychodzi na to, ze XL Games chce jako glowny target miec wlasnie rynek eu i us i pod niego rozwijac gre. Wiec TEORETYCZNIE mozemy sie spodziewac innego kierunku rozwoju gry u nas wlasnie
Nadzieja w Trionie. Chodzą słuchy, że po to właśnie jest taka semi-open alfa, bo ludzie swoimi komentarzami i opiniami na forach itp. będą wskazywać, w jakim kierunku gra ma pójść. Ta alfa nie jest po to, żeby szukać bugów itp., bo ta gra jest w 100% gotowa. Pozostała tylko kwestia tłumaczenia dialogów itp., bo część tekstowa gry jest w 90% przetłumaczona na j. angielskim. Jakieś tam krzaczki się od czasu do czasu trafią, ale to kwestia kosmetyczna. Tak więc moim zdaniem pozostaje im obserwować jakie featuresy wprowadzić do gry, a jakie zostawić tylko żółtkom.
Kolesie na youtubie czy reddicie, którzy mocno rżnęli w koreańską wersję mówią, że widać różnice między KR, a zwesternizowaną (jeszcze słabo) wersją gry. Tam to jakieś święta smoka i KR eventy były na porządku dziennym, a tutaj nie ma w ogóle póki co takich rzeczy.