Sobtainer napisał(a):
@sula
Nie będę składał czegoś takiego samego co mam teraz, dlatego po zagłębieniu się w temat nie ma to najmniejszego sensu ten upgrade. Zbyt mało zyskuje a zbyt dużo tracę. Nie ciśnieniuj się tak bardzo
. Płyta jest bajeczna, karta to top high end, nie wiem w którym miejscu przesadziłem... może z ramu można zejść trochę niżej, ale resztę uważam za dobre wybory.
Wziąłeś płytę do mocnego OC i SLI, a w konfiguracji masz jedną kartę i wentylator na procesor, który wydajność ma do ostrego OC za małą. Czyli przepłacasz.
Kartę grafiki - gtx 680 jest od gtx 670 mocniejsza o jakieś ~5% a droższa o blisko 25%. Jakieś 500 zł.
Obudowę - wziąłeś R4, która jest absolutną nowością i przez to jakieś ~100 zł droższa od R3, a różnicy w wyglądzie i wyposażeniu jest w zasadzie niezauważalna.
Pamiątki jak sam zauważyłeś wziąłeś drogie, a dla wydajności w grach nie ma żadnego znaczenia czy weźmiesz te co wybrałeś czy tanie good-ramy z serii Value.
Zasilacz stanowczo za mocny. 150 W mniej spokojnie by starczył z zapasem.
Procesor - do grania nie ma różnicy czy weźmiesz i7 czy i5. W zasadzie w części gier z włączonym HT będziesz miał mniejszą wydajność. Jak wyłączysz HT to z i7 zrobi ci się i5 praktycznie i nie będziesz używał funkcji za która dopłacasz parę stówek. W dodatku i5 lepiej się kręcą i mniej grzeją.
---------------
Dlatego mówię, że dało by się złożyć kompa słabszego tylko o dosłownie parę % a taniej o dobre 2000 zł.
I to bez ruszania tych ultra cichych wentylatorów.
Wziąłeś górę high-endu, dopłacałeś premium setki złotych na 1 część dla features, których nie wykorzystujesz w swojej konfigiracji, nie dających wzrostu wydajności poza benchmarkami albo dających wzrost typu 2-5% kosztem sporej kasy lub mające premium cenę ze względu na nowość. W dodatku wybierałeś części tworzone specjalnie dla ludzi maksymalnie wrażliwych na hałas.
Imo dokonując takich wyborów nie można narzekać na cenę, bo to jest świadome płacenie mocnej premium ceny dla bardzo niewielkich korzyści.
Poza tym ja się nie denerwuję. Spoko. Po prostu pokazuje ci twoje błędy
Dlatego mówiłem, że idąc tą drogą można zwiększać koszty praktycznie bez końca
Także nie dziw się, że ci wyszło tyle ile wyszło.
PS. Druga sprawa jest taka, że rynek PC od dobrych 2-3 lat kręci się w kółko, a producenci sprzętu skupiają się na zmniejszaniu energochłonności, zmniejszaniu procesu technologicznego i rozmiarów, etc wydajność zwiększając bardzo pooowoli a jak coś ma sporo większą wydajność to i ceny są specjalnie dawane ultra wysokie.
Dlatego też GPU mid-end były wypuszczane z ceną ~1400 zł co jest chore.
Wszystko dlatego, że nie ma nowych konsol i rynek po prostu nie potrzebuje tej 'mocy'.
No poza ostatnio mocno promowanych zestawów wielomonitorowych do grania i olbrzymich rozdzielczości.
No, ale to są rzeczy dla ludzi dla których pieniądze nie mają znaczenia dlatego, że dużo zarabiają albo dlatego, że komputery to całe ich życie i hobby i wobec tego nie żałują grubych tysięcy.
Ja tego nie rozumiem, ale każdy sobie niech robi z kasą co chcę.