No oczywiście, że nic nie doczytuje
Oczywiście Windowsowy Task Menager jest z dupy i pokazuje różne kwiatki, przy wczytywaniu zon czasem np. ponad 1000 MB/s, a parę sekund później i wcześniej 0,5 MB/s podczas wczytywania, ale jednak pokazuje, że dysk pracuje.
Nawet po wczytaniu czasem się takie kwiatki zdarzają. Wszedłem do Lion's Gate i użycie dysku spadło do ~ 2MB/s , a po chwili jak byłem na moście i pokazały się wnętrze miasta, plac i jego szczegóły to skoczyło do:
Oczywiście ~450 MB/s to bug bo mój HDD to osiąga może 60MB/s max, ale pokazuje, że GW2 owszem doczytuje pewne rzeczy jednak.
Większość gier doczytuje z dysku, a już szczególnie mmorpg-i.
Oczywiście GW2 doczytuje mniej bo jest zonowane, a praca dysku miała by większe znaczenie w mmorpg-ach i ogólnie grach z otwartym dużym światem typu Skyrim lub Vanguard.
Jednak zawsze jest kwestia choćby doczytania graczy i ich ubiorów w zergu, npc-ów z nowych eventów, itd
Lotro nie miało otwartego świata - choć był bardziej otwarty niż w GW2, ale jak jeszcze grałem i SSD zaczeły się pokazywać w domach graczy i zaczeli kręcić filmiki, to różnica była kolosalna w miejscach gdzie jest dużo graczy (np. w social hubach jak 21st Hall lub w pvp ground -Ettenmoors) podczas podchodzenia i przebywania w dużym tłumie.
Nie wiem czy SSD cokolwiek w GW2 daje. Na pewno magicznie nie zwiększa maksymalnych fps-ów. Czy zwiększa minimalne fps-y i co za tym idzie poprawia to co się podaje zawczaj i co gra pokazuje czyli uśredniony fps. Nie wiem. Może nic SSD w GW2 nie daje lub daje mało.
W każdym razie nigdy bym nie kupił SSD tylko dla GW2.
Nad SSD myślę, od dłuższego czasu ze względu na codzienną wygodę i ogólną korzyść ,tylko mnie ceny do tej pory odstraszały.