ja generalni sporo mialem o "jakosci", choc od haccp i zywnosci sie zawsze trzymalem z daleka, ale co nieco posiadam. tak na szybko z mojej mgr
:
R. I. Zalewski, Zarządzanie Jakością w produkcji żywności 2008 - ksiazka mojego profesora, są tam m.in. opisane etapy wdrażania
http://haccp.net.pl/page,930285530,0,podstrona.htmlCytuj:
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – „postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących”
Art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz.U. nr 171, poz. 1225).Cytuj:
Dobra Praktyka Rolnicza (Good Agricultural Practice- GAP)- „zbiór praktyk pozwalających wyprodukować bezpieczną żywność przy użyciu wszelkich dostępnych metod i środków. GAP zobowiązuje rolników m.in. do przestrzegania okresów karencji po zastosowaniu nawozów, środków ochrony roślin czy leków, aby pozostałości użytego środka nie dostały się do żywności. Określa również ściśle, czym i w jaki sposób należy karmić zwierzęta hodowlane.”
Dobra Praktyka Laboratoryjna (Good Laboratory Practice- GLP)- „sposób planowania, przeprowadzania i dokumentowania badań laboratoryjnych, zapewniający wykorzystanie najnowszej wiedzy biologicznej i technicznej oraz wiarygodność i pewność uzyskanych wyników.”
A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładamiCytuj:
Dobra praktyka higieniczna (Good Hygienic Practice- GHP)- „działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Dobra praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice- GMP)- „działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.”
Art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz.U. nr 171, poz. 1225).Cytuj:
QACP - Punkty Kontrolne Zagwarantowania Jakości (Quality Assurance Control Points) „jest to system, który powstał na podstawie systemu HACCP. Jest jednak szerszym systemem, obejmującym całość aspektów zapewnienia jakości produktów. HACCP stanowi w tym ujęciu część QACP. Koncepcja QACP obejmuje cały łańcuch produkcji żywności: od surowców do konsumpcji gotowego wyrobu, jednak metody i procedury QACP mogą być zastosowane do poszczególnych części procesu produkcyjnego.”
D. Kołożyn-Krajewska, Higiena produkcji żywności
PS. w sumie nie wiem czy o to chodzilo ;d mam nadzieje, ze sie przyda.
PPS. aha, widze juz teraz, ze nie o to chodzilo. no to chuj ;p