Witam,
Postanowilem sie podzielic historia "kolegi" dotyczaca fotoradarow od strazy miejskiej.
Historia jak kazda inna z fotoradarami. Pstryknelo 61 km/h a dozwolone bylo 40 km/h.
Przyszedl list polecony od strazy miejskiej w ...... Tam zdjecie auta podobnego do mojego, z rejestracja moja, jesli chodzi o kierowce mogl byc to kazdy
Do tego swistek ze przyznaje sie do wykroczenia - koszt ewentualnie zlozonego podpisu - 200 zl. Mozna sie niezgodzic a wtedy sad grodzki i cala ta urzednicza popierdolona machina rusza. A ze 2 stowki droga nie chodza, to zaczynam z nimi walke !.
No a ze fotoradary maja pewna dokladnosc ( +- 3km/h ) no to ja im odpisuje ( poleconym ).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Straż Miejska w .....
Dotyczy pojazdu o numerze rejestracyjnym: xxx . Data i godzina pomiaru: xxxx . Miejsce zdarzenia: xxxx Stanowisko: xxxx
Wnoszę o zmniejszenie przekroczonej prędkości z 21 km/h do 18 km/h. Motywuje to tym iż urządzenie ma dokładność pomiaru +/-3km/h (przy pomiarach do 100km/h).
Odczyt 61 km/h nie oznacza że z taką prędkością poruszał się samochód. Oznacza to ze poruszał się z prędkością 58-61 km/h. Tak wiec na podstawie tego odczytu można jedynie udowodnić ze samochód poruszał się z prędkością 58 km/h i na taką prędkość może zostać wystawiony ewentualny mandat / punkty karne.
podpis
kolega ziola
----------------------------------------------
Mijaja niecale 4 dni i dostaje odpowiedz, ze skoro Fotoradar myli sie o te 3 km to rownie dobrze mogli policzyc 64 km/h. Jednym slowem powinienem im dziekowac za ich szczodrosc !
Oczywiscie do listu znowu dolaczony kwitek gdzie mozna sie podpisac i wtedy dostaje sie 2 stowki mandatu.
Taka odpowiedz chyba idzie do wszystkich z automatu ktorzy cos tam kwestionuja z predkosciami, bo ten kto pisal tak sie zagalopowal ze na pismie widniala data z poprzedniego roku
.
No ale skoro oni do mojego "kolegi" pisza, to nalezy im sie odpowiedz ktora zostala skopiowana zywcem ze strony facebookowej Wojciecha Cejrowskiego
Wklejam tresc.
-----------------------------------------------------------------
Dotyczy pojazdu o numerze rejestracyjnym xxx. Data i godzina pomiaru: xxx Miejsce zdarzenia: xxx. Stanowisko: xxx
W odpowiedzi na Panstwa pismo z dnia – DATA - ( tutaj mam podana błędna datę, bo na piśmie widnieje data xxxx – kopie pisma załączam) pragnę zwrócić uwagę że Państwa interpretacja błędu pomiarowego jest jak najbardziej mylna.
Jeśli urządzenie ma błąd pomiarowy do 3 km, to maksymalna prędkość która może zostać udowodniona mieści się w dolnej granicy tegoż błędu. Wszystkie prędkości powyżej są prędkościami domniemanymi.
Tak wiec prędkość maksymalna do udowodnienia pozostaje na poziomie 58 km/h.
Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać /ani marki ani modelu pojazdu ani rodzaju nadwozia/, a także nie mam możliwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podobnie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „od tyłu” / „z przodu”), więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości.
Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Straż Miejską we xxx do użycia fotoradaru dn. xxxx na stanowisku xxx lub podanie odpowiednich aktów prawnych, na mocy których Straż Miejską we xxx dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego funkcjonariuszom Straży Miejskiej we xxx na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).
Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu xxx na
stanowisku xxxx
Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.
Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomiaru.
Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Państwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.
Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu xxxx (ze szczególnym uwzględnieniem godzin xxx – xxx ) która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. temperatury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to xxx był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.
W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urządzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.
W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru. Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezachowanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczywistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wymaganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.
Na jakiej podstawie prawnej Straż Miejska we xxxx wystawia wezwanie i mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych.
Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru , a także czy Straż Miejska we xxx sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.
Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana xxxx z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania, a także odnośnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru.
Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma.
Z poważaniem,
Kolega Ziola
--------------------------------------------------------------
Dzisiaj mija ponad 3 tygodnie od kiedy taki list zostal im dostarczony. Cisze biore za dobry omen
Tak wiec jesli ktos dostal jakies pismo od strazy, mozna dowolnie kopiowac i powielac ten tekst ( wporwadzajac oczywiscie zmiany dla kazdej sprawy ) i smialo wysylac tym zlodzieja
Gdyby sie cos pojawilo od strazy miejskiej, albo ktos ma jakies pytania, to zapraszam do dyskusji.
Howgh !