Mark24 napisał(a):
dzięki yabaddi za ten link - warto próbować? Aktualnie mi śmiga.. czy to tylko przyspiesza działanie SSD czy zmniejsza też jego zawodność?
Powiem szczerze - z tego artykułu robiłem jedynie aktywację AHCI spod już zainstalowanej windy. Po instalacji dysku kontroler miałem ustawiony w tryb IDE i dopóki nie musiałem zainstalować w systemie obsługi e-sata nie było potrzeby tego zmieniać (bo wszystko chodziło). Trim miałem włączony defaultowo, defragmentację system wyłączył sam dla moich dysków.
Co do Twojego rozczarowania współczesnym sprzętem komputerowym - powiem Ci to, o powiedział mi mój osobisty PC-guru, człowiek obryty w tych sprawach jak dzika świnia na zakręcie, Wielki Elektronik itp. itd. - cytuję "Zostaw, to pecet.". A to oznacza "składak" - zbieranina elektroniki i oprogramowania z całego świata, która jakoś ze sobą powinna współpracować. Często nie chce i ja się jej osobiście nie dziwię - jak już wcześniej pisałem ilość zmiennych jest astronomiczna.
Ja zainstalowałem swoje SSD grubo ponad rok temu i (odpukać) wszystko działa. Nie wiem dlaczego i nie wiem jak długo jeszcze - to pecet. Cytując po raz kolejny mojego guru: "Prawdopodobieństwo tego, że system się zj*bie, jest wprost proporcjonalne do jego stopnia skomplikowania, reklamowanej wydajności oraz czynnika X. Za czynnik X podstaw jakąkolwiek zmienną np. kąt ustawienia kota do monitora." Myślę, że to wyczerpuje temat