@Tor-Bled-Nam
Nie chodzi mi o to aby nie było dyskusji. W końcu to forum. Są jednak rzeczy które zmieniają charakter gry i rzeczy które tego nie robią. Zmiana lub usprawnienie drzewka wykonane w mądry sposób by tego nie zrobiliło. Free full respec owszem. Respec który sporo kosztuje każe ci się 10 razy zastanowić zanim go zrobisz, co ogranicza bezmyślne podążanie za FOTM buildami. Oczywiście takie podążanie dalej będzie, ale nie ma rozwiązań idealnych.
To tak samo jak np. rozwiązania z Dark Souls. Jak giniesz to tracisz soule = de-facto czas. Ktoś może powiedzieć, że bez sensu, ale to chodzi, żeby ograniczyć granie na pałę i samobójcze sprawdzanie mobków.
Rozumiem, że komuś się to może nie podobać, ale idąc tym tropem rozumowania to należy przyjąć design, że wszystko ma być maskymalnie przyjazne i proste, wręcz prostackie żeby nie trzeba było myśleć lub co gorsza podnieść trochę adrenalinkę.
Każde rozwiązanie sprawia, że jest jakaś część graczy nie zadowolona. Im bardziej rozwiązanie jest nietypowe lub skomplikowane tym bardziej jest nielubiane. Uważam, że zdroworozsądkowo zaakceptować, że są gry, które nam nie będą pasować.
W przeciwnym wypadku - to powinienem dalej nawalać na forum GW2 jak to mi się pewne rzeczy nie podobają zamiast zaakceptować, że to gra nie stworzona dla mnie i nie przestać w nią grać po krótkim wylaniu żali spowodowanych zawodem