Ja Ci mogę odpowiedzieć na 1 pytanie:
Karta pamięci jest specjalna dedykowana do Vity.
Czy warto kupić to ciężko powiedzieć - listę gier możesz sobie obejrzeć na wikipedii. Gier nie jest wcale mało - Vita ma dopiero 10miesięcy i tytułów jest około 70. Taka ilość tytułów w 10 miesięcy od premiery to sprawa normalna. ALE, większość tytułów to "odgrzewańce" z dużej konsoli - jak nigdy nie miałeś żadnej konsoli tej generacji - to bierz w ciemno, resistance, assisin creed, Wipeout, LBP, etc. etc. czekają. Jak miałeś do czynienia, szczególnie z PS3 to się zastanów, bo interesujących tytułów, których nie ma na PS3 jest zaledwie kilka.
Co do samego sprzętu (bo od 3dni mam Vitę) - 3DS w porównaniu z Vitą to plastikowa chińska zabaweczka. Vita jest naprawdę kawałkiem porządnego hardwaru, bardzo dobrze wykonanego. No ale co z tego - o wartości konsoli decydują gry na nią wydane...
btw. po co bawić się w piracenie? Gry na konsole można sprzedawać - kupujesz używkę na allegro za ~100zł, bawisz się przez 2 miesiące, sprzedajesz za ~80zł. ~20zł za grę to chyba nie jest dużo, prawda? Pytam bo mi by się po prostu nie chciało dla 20zł jebać z jakimiś crackami...
A jeszcze jedno: PS+ działa już z Vitą - jeden abonament i dostajesz pozycje free na PS3 i PS Vita.
Teraz na Vita jest: Uncharted Golden Abyss, Treasure Park, Chronovolt, Big Sky Infinity, Mutant Block Attack, Gravity Rush - za "free" w ramach abonamentu.
W sumie posiadając PS+, dwie konsolki Sony za 200-250zł rocznie dostaniemy jakieś 36 pełnych gier na PS3 i drugie (??) tyle na PS Vita. Nie dziwię się, że Sony nie zarabia