raas napisał(a):
Mam ogromną nadzieję że ps4 będzie właśnie kombajnem wydajnościowym. Gdy wychodził ps3 zapowiadana była graficzna rewolucja ale barierą okazał się procesor trudny do opanowania i jednak mała ilość ramu, teraz wygląda na to że trochę się nauczyli z lekcji pod tytułem ps3(pomijając fakt że imo ps3 dopiero teraz zaczyna pokazywać kły). Ps4 z procesorem zbliżonym do cell'a, który daje większe możliwości niż obecnie pozwala technologia + dev kity posiadające od 8 do 16GB ramu+nie wiadomo ile vramu... jak dla mnie brzmi pięknie.
Nadzieje możesz mieć, ale dam sobie głowę uciąć że nic takiego nie nastąpi. Sony IMHO zdaje sobie sprawę że "nie stać ich" żeby dopłacać do platformy tyle co do ps3 na starcie (podejrzewam że do ps4 w ogóle nie będą dopłacali). Wiedzą też że skomplikowana architektura się niezbyt sprawdza, ma zdecydowanie więcej wad niż zalet. Dla tego nie ma mowy o żadnym potworku technologicznym w stylu Cell, wszystko będzie oparte na istniejących lekko zmodyfikowanych komponentach.
Stąd te ploty wklejone wyżej wydają się mocno prawdopodobne, zmodyfikowany A10, z dużą ilością pamięci, i może jakąś przerobioną wersją OGL. Komponenty stosunkowo tanie, większość R&D robiona przez kogoś innego więc też inwestycja w projekt zdecydowanie mniejsza, platforma "znana" więc problemów programiści nie powinny mieć żadnych. Do tego podejrzewam że możliwe będzie wyciśnięcie z tego sprzętu oczekiwanej wydajności przy zachowaniu jakości na poziomie tego co obecnie dają topowe pc'ty.
EDIT: Up, nie wiem skąd maż info że ps4 ma mieć proca podobnego do Cella, to by była najgłupsza możliwa rzecz jaką Sony mogło by zrobić