blazkowicz napisał(a):
PvP najbardziej mi podchodzi open world dla przygody + siege (lub masówy tego pokroju for fun) + arenki 1/1 dla skilla, czyli w sumie zestaw trybów PvP z L2 był dla mnie idealnym zestawieniem i takiego najchętniej bym oczekiwał od kolejnego MMO.[...]
No właśnie jestem zwolennikiem raczej farmienia EQ itp (tzn, żeby w sumie zawsze była możliwość choć lekkiego ulepszenia postaci, tak jak w L2, żeby zrobić idealna postać trzeba było kuupe czasu),
Nie ma imho na rynku obecnie żadnej takiej nowej gry niestety chyba.
Mmorpg-i teraz w większości nie udostępniają długiego tzw. 'prawie nieskończonego' rozwoju postaci, a już jak jakąś można pod coś takiego podciągnąć to nie będzie miała części z tych features, których oczekujesz.
W Rifc-ie chyba pod względem populacji dobrze funkcjonują tylko wybrane serwery PVE. Na PVP raczej afaik pustki.
Zresztą jest to gra podobnie jak WoW nastawiona głównie na PVE dunegony i rajdy, PvP jest drugorzędne. Siegów nie ma. Wychodzi w tym miesiącu ogromny dodatek także na pewno serwery się zapełnią, może nawet PvP też, ale nikt ci nie powie na jak długo.
Aion - na US serwerach populacja jest chyba w miarę spora, ale z Europy ping tam jest tragiczny. Ja miałem 300 ms i więcej jak z ciekawości ściągnąłem na parę dni. Jest to dość powszechne, serwery są chyba w Texasie i nie wiem z czego wynika, niektórzy twierdzą, że specjalnie, żeby ludzie z EU grali na serwerach w EU, które są prowadzone przez inną firmę i ponoć wsparcie jest tragiczne (patche wchodzą dłuuugie miesiące później niż w US i ogólna tragedia). No i jest to gra f2p (w EU freemium), także płacąc kasę można sobie skrócić / ułatwić 'długi rozwój postaci' typu ty nie płacąć będziesz spędzał tygodnie próbując 'enchantoując' ulepszać broń i tracąc przez porażki progress, a ktoś sobie zapłaci w sklepiku za 100% szansę na sukces i to co ty osiągnie 10x razy szybciej.
Może TERA? Tam jest world pvp na odpowiednich serwerach, jest chyba w End game długi rozwój postaci pod względem sprzętu, choć 'expienie' jest szybkie. Siegów nie ma. Arenki - nie wiem. Miały być dodane, ale nie wiem czy już są. Są osobne US i EU wersje przez różne firmy także musiałbyś się sam zorientować co i jak. Dungeony PVE są ponoć całkiem fajne ze względu na system walki.
Jednak nie wiem jak z populacją. Ponoć dużo osób odeszło, ale może jest jakiś serwer czy dwa, które są mocno zaludnione. Musiałbyś się sam zorientować chyba, że tu na forum ktoś jeszcze gra. Gdzieś temat TERA jest na tym podofrum także jak chcesz to się spytaj.
Ogólnie raczej bym powiedział, że możesz mieć problem, bo mmorpg-ów w 'starym stylu' Lineage II nie ma w chwili obecnej.
PS. Standaryzacji low / med / high nie ma żadnej. Firmy mogą sobie podstawiać pod to co im się żywnie podoba w danym momencie. Ma to tylko mocno orientacyjną wartość.