Coval napisał(a):
Mark24, XSiv
Jak sie boicie utraty danych z SSD, a jednak chcielibyscie ostro przyspieszyc to jest kilka opcji:
- raid 1 na SSD (jeszcze dostaniecie przyspieszenie przy odczycie). Koszt: kupno drugiego dysku SSD.
- Smart Response Technology (lektura:
http://www.pcworld.com/article/248828/h ... ology.html). W SRT plyta uzywa dysku SSD jako bufora - sama decyduje jakie pliki tam przechowywac. W kazdym razie wszystko nadal trzymacie na swoim tradycyjnym dysku, wiec w przypadku awarii SSD nic was nie rusza. SRT dziala na chipsetach Z68, Z77 i pewnie innych - nie zglebialem w pelni tematu.
Ja korzystalem dotychczas z 30Gb OCZ Vertex (jedynka), ale po przejsciu na Win7 system po kilku miesiacach przestal sie miescic. Cholerstwo sie ciagle rozrasta i nie mozna tego latwo okroic. Obecnie uzywam 128Gb Cruiciala C300 (poprzednik M4) - teraz sie wszystko miesci. W kazdym razie roznica SSD vs HDD jest wyraznie odczuwalna przy prawie kazdym aspekcie pracy przy kompie. Sofcik sie otwiera, zanim klikne w ikonke.
SRT jest wlaczone w intelowski pakiet RST (rapis storage technology), czasem jest koniecznosc zainstalowania tego drivera raid/ahci. Ja to mialem instalujac pre sp1 win 7 na samsungu 840 ktory sie wykrzaczal na setupie dopoki nie dogralem sterow intela na swoj z77.
Defaultowo wlaczyl mi SRT wlasnie, Zauwazylem to w pewnej chwili porownujac ilosc wolnego miejsca na dysku z sumarycznym rozmiarem katalogow. RST zabiera mi okolo 15 giga z pojemnosci. Trudno mi powiedziec czy benefity z tego rozwiazania > stracone miejsce.
Druga sprawa moj zasilacz corsaira pozegnal sie z zyciem po 5 latach i miesiacu uzywania majac ... 5 letnia gwarancje co za niefart
po raz pierwszy od dawna popelnilem blad pospiechu i zamiast zamowic sobie cos porzadnego w przyzwoitej cenie uderzylem do sklepu "za rogiem" zeby miec zasilke w kilka minut a nie kilka dni. OK
Kolo w sklepie wcisnal mi overpriced Alpine 750 wat. Poczytalem pozniej o tym gownie troche i mi sie wlos zjezyl na glowie, zanim zdazylem go odniesc eksplodowal w burzy iskier i dymu. Koles mi zwrotu nie zrobi ale moze wymienic od reki a w sklepie ma dwie marki kilka modeli alpine i ezcool. dobra biore EZcool Kolejne gowno tylko z moze troche wyzszej pulki badziewia. tym razem 550 wat. Premium feel, ale tego sie nauczyli producenci smieci ciezki jak cegla fikusne radiatorki wewnatrz chromowana stal przezroczysty wiatraczek ale... na tylko 1 railu 12v ma jakies 25 A czyli... 550W my ass. No nic dziala jakos na moim rigu i5 3570k na 4.5 giga i radku 7950 twin frozr oc chyba kleka troche. Toeretycznie real 480W powinno to pociagnac na luzie w oc i stresie. A mam zwiechy przy zimnym procu i grafie.
Jak tylko wylacze oc karty pc chodz stabilnie. Jestem przekonany ze karta OK a tylko zasilacz sie czolga, Mysle zeby sobie sprawic Corsaira TX 650. zobaczymy.
Omijac alpine i ezcoole szerokim lukiem!