sula napisał(a):
Wszystko wobec tego się sprowadza do tego czy 'wierzysz' devsom na słowo czy opierasz się tylko na faktach (zebranie kasy na singla od fanów bo tacy jesteśmy biedni -> użycie kodu, art assets, mechanik,itd które finansowałeś na kicku + czasu devsów do stworzenia osobnej gry multiplayer). "Zaskoczenie kosztami tub" no sorry ale to jest niepoważne. Takie rzeczy się po prostu sprawdza zanim się do czegoś zobowiążesz. O ile koszt wysyłki na cały świat można źle oszacować to koszt materiałów już nie. Także albo ściemniają albo są niekompetentni.
Ja z samej zasady nie kupię ich gry, a pewnie bym to uczynił gdyby nie ta historia. Po prostu nie będę wspierał takich praktyk, nie chciałbym, żeby się stały czymś powszechnym. Gier i tak jest tak dużo, że nie mam czasu grać w większość rzeczy,w które bym chciał. Z mojej strony eot żeby nie zaśmiecać tematu bardziej.
Czyli wolałbyś ,żeby zwrócili tą kasę ( część, jaka została) i przeczytać przeprosiny? Czy jednak lepiej, tak jak zrobili >zarobić na grze (bez fabuły, sama walka) i dzięki temu wywiązać się ,ba dostarczyć produkt lepszy, większy i dopracowany(ale z poślizgiem czasowym)? Według mnie TO rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze dla każdej ze stron.
http://harebrained-schemes.com/post/jor ... he-people/O ile dobrze pamiętam, to prawie każdy projekt nie został doszacowany w zakresie kosztów wysyłek. Wyjątkiem jest chyba W2 (biora 20$) do Eu i 15$ w usa ?
the production cost of our Backer rewards, and the picking, packing, and shipping cost of those rewards Generalnie to każdy projekt po zabraniu kasy powinien mieć info ile z tej kasy zjedzą inne koszta niż produkcja gry... ale jeszcze nie widziałem, aby ktoś o tym informował.
Shadowrun Returns jest dobrym przykładem (oni zebrali chyba 2,1 mln $ ?). Licencje i inne koszta zjadły 900 tys$ ! ,a na samą produkcje gry raptem zostało 1,2 mln (ale i tak cieszą się z tej kwoty). Ale, oni są o tyle w dobrej sytuacji, bo zebrali więcej niż chcieli. W przypadku Sagi i innych projektów ich twórcy nie maja tak komfortowej sytuacji.