Mendol napisał(a):
ty aldzia a powiedz mi, czy wedlug ciebie 6 latki nadaja sie do tego zeby isc do szkoly?
Sporo rodziców puszcza swoje dzieci do szkoły w tym wieku ale ja osobiście tego nie polecam , mam w grupie kilka naprawdę zdolnych dzieci i są sporo powyżej rówieśników , co nie zmienia faktu że w tym wieku dziecko jeszcze bazuje na kinetyce a nie statyce , wysiedzieć wysiedzi w ławce ale będzie szukało najmniejszej nawet okazji do ruchu .
Więc trzeba brać pod uwagę też ten czynnik a nie tylko czy sobie poradzi z materiałem , lepiej je potrzymać rok w przedszkolu , porozmawiać z przedszkolankami , położyć lekki nacisk na rozwinięcie odpowiedniego typu inteligencji i dopiero puścić do szkoły , to prawda że w klasach niższych podstawówki jest jeszcze sporo zabawy ale jest też już pewna systematyzacja i tą systematyzację lepiej absorbuje 7 -latek niż 6- latek
oczywiście zdarzają się dzieci które nie są tak ruchliwe jak typowy rówieśnik , jednak i tak będzie potrzebowało swobody w tym czym chce się zająć , obojętnie czy to będzie wycinanka , rysowanka czy ustawianie klocków
Zangetsukun napisał(a):
@Alda - powiedz jeszcze że pracujesz w przedszkolu nr 3 albo 27.
nie , pracuję na przedmieściach Czwy