Supcio, bardzo dzieki, rozjasniles mi we lbie troche na co w ogole zwrocic uwage, dziekowa. Jak cos obczaje to dam znac i bede prosil o rade, choc to wyzej wyglada calkiem ok. Ale pojde za rade i pojde najpierw wyprobowac.
Postne tu Twoja odpowiedz z PM, bo mysle, ze jest wartosciowa:
Cytuj:
Tak na szybko bo jestem w przelocie miedzy 1 a 2 klientem i mam doslownie chwile - poniewaz na dzis dzien nawet najlepsi producenci sprzetu biurowego korzystaja z chinskich fabryk i ichnich surowcow dosc ciezko jest polecic cos ergonomicznego ponizej kwoty 1,5k zł. Jednak dla zastosowan domowych, na wlasny uzytek i dla dobra wlasnego zdrowia warto wydac te pareset zeta aby miec komfort siedzenia i nie martwic sie w co nam sie na starosc wygna plecy. Fotel ze zdjecia z allegro nie wyglada ciekawie. Dlaczego? Ma zbyt powierzchowne profilowanie - w tej cenie juz lepszy zakup zrobisz w JYSK. Tam dobre fotele mozna dostac miedzy 250 a 350 zl z rabatami (jak trafisz fajny fotel za >500 zl to poczekaj bo za tydzien bedzie za 50%, tak dziala ta firma). Na co zwracac uwage? Profilowanie - im glebszy profil, bardziej zblizony do wzoru foteli z aut sportowych (cubic etc) tym lepiej. Sa w necie dostepne modele firmy GT (chyba nawet ktos u nas na forum zapodawal swego czasu, jak nie znajdziesz to mi sie przypomnij poszperam - byly kolo 600-700 zl ale na prawde w pytke). O systemach "swobodnego" wyboru trybu siedzenia miedzy "bujanie" a "nie-bujanie" zapomnij. Dlaczego? Bo wiekszosc producentow korzysta z 1 patentu sprzedawanego na miliony egz. do europy prosto z Chin. Działa pierwsze parenascie minut/godzin (rzuc moneta aby ustalic ktore) od zlozenia. Ten mechanizm sie wyrabia blyskawicznie i w praktyce nie spotkalem sie z siedzeniem, ktore dawalo by sie skutecznie zablokowac w pozycji "na sztywno". Dlatego polecam kupowanie fotela w sklepie (ew. obczajenie a potem zamowienie przez net). GT mozna dostac w sieci AGATA Meble, fajne modele sa tez w JYSKu. Czasem IKEA ma cos ciekawego ale rzadziej - oni zeszli na niskobudzetowe modele, ktore szybko sie odksztalcaja. Polecam przymierzyc szanowne 4 literki do konkretnego siedziska w sklepie, powiercic sie ile sie da sprawdzajac mechanizm blokujacy bujanie itd - a przed wyjsciem do sklepu dobrze jest sprawdzic z miarka odleglosc od podlogi do poziomu blatu biurka - w sklepie ustawic fotel na wygodna pozycje i sprawdzic czy przy takim ustawieniu zmiescimy sie z fotelem przy biurku. Czesto jest tak, ze jak juz fotel ustawisz dobrze pod siebie to potem za chiny nie da sie go ustawic wygodnie przy biurku bo np blokuja go dziwnie wyprofilowane podlokietniki - w takich wypadkach przydaje sie fotel z mozliwoscia ich demontazu (i opieranie przedramion na blacie biurka).