Dobra - sesja się skończyła, mogę iść się pociąć w kącie. Autorytet się wypowiedział. Zawodowy malarz, któremu nie wyszło w IT stwierdził, że PHP to nie programowanie i na tym się nie zarabia. Uwierzę na słowo i zostanę nygusem szorującym kible, aby dogonić moje forumowe guru.
@Nishruu: Tak - Twitter ucieka z RoR w kierunku Scali i PHP (niektóre elementy serwisu, głównie zewnętrzne API) oraz Javy (ale nie tej od Oracla), chociaż w tym co zacytowałeś ani słowa o PHP, na jakiejś konferencji o tym ćwierkali - możliwe, że zdążyli już zmienić zdanie, niestety RoR ma za dużo ograniczeń (nie znam się na tym, powtarzam co mówią szpece od RoR) i stąd masowe ucieczki
@Eshim: Nie wszyscy, ale duzi gracze uciekają teraz od Javy Oraclowej. Pozostają przy bazie danych, ale soft portują na PHP i Pythona, czasami Rubego. PHP to tylko język, obecnie już bardzo rozbudowany dający wszelakie mechanizmy dostępne w innych obiektowych, wyprzedzający w obiektowości już Javę (zdanie programistów Javy - tylko powtarzam). Zarządzanie pamięcią masz od dekady, mało tego masz nad tym kontrolę, bo masz destruktory dla obiektów (o ile sam nie użyjesz to zrobi to za Ciebie gc), w Javie musisz liczyć tylko na gc co jest właśnie wąskim gardłem tej technologii. Security faile to sam sobie odpowiedziałeś. Wynika to z tego, że aby coś w PHP zadziałało to skilla i wiedzy mieć nie trzeba, przy javie, C i innych większość osłów polegnie na etapie instalacji środowiska
To jednak nie oznacza, że nie możesz prawidłowo w PHP pisać. Teraz masz support Zenda, support SensioLabs, dwa ogromne frameworki, masz kompilatory kodu do binarek (ionCube i ZendGuard), masz od 10 lat php-cli, a więc możesz sobie demona działającego w tle też napisać. Sam chciałem uciekać do RoR, ale PHP5.3 zrobiło wielki krok naprzód, 5.4 poruszyło całe środowisko, a od kilku dni mamy już 5.5, który wprowadza kilka tweaków wydajnościowych i uwygodnień dla OOP. To o czym mi wiadomo to zaś masowe migracje amerykańskich telekomów.
A tak całkiem na boku, to wydaje mi się, że ten nagły (bo jak szło wcześniej każdy pamięta) rozwój php zawdzięczamy FB i kasie od nich.