Heja Heja tu wasz ulubiony hejter Kabraxis.
Jako ze widze ze jest spory odzew na moj post o Infinity Wars w temacie ogolnym i widze ze jest pare osob, ktore widocznie lubia taka rozrywke wiec pomyslalem ze taki zbiorczy temat sie przyda. Na gatunek idzie (juz w sumie jest) boom i nie bedziemy zasmiecac kartami ogolnego.
Jest pare topicow o karciankach ale sa zakopane gleboko. Mozna tu ofc tez rozmawiac o papierowych karciankach.
Zaczne od posta informacyjnego w ktorym opisze pokrotce znane mi dCCG. Jesli jest tylko link to znaczy ze albo nie gralem albo uwazam ze nie warto.
1.
INFINITY WARS -- Dla mnie gra perelka. owoc kampanii na Kickstarterze z budzetem kilkunastu tysiecy dolarow. Swieza i skomplikowana mechanika, animowane karty (imho boski artstyle), mozliwosc komfortowego grania ze free. Gra dynamicznie sie rozwijaca, devsi maja wietny kontakt z community. BOOSTER (15 kart, conajmniej jedna rare, conajmnie 3 uncommony) = troszke ponad 2USD
2.
HEX SHARDS OF FATE Kolejna perelka z Kicka. Duzy budzet, znana firma (Cryptozoic). Mechanicznie kopia MTG z paroma twistami (socketowanie kart, itemki). Podobno gra ma byc pelnoprawnym MMORPG z duzym swiatem, dungeonami, raidami, gildiami, updateami...
Moj personalny numer 2. BOOSTER (15 kart, 1 rare, 3 uncomonny) = 2USD
Gry w ktore gralem za malo (ew nie posiadam danych) zeby sie wypowiedziec - daje same linki i krotki opis. Opinie mile widziane:
SCROLLS -- polaczenie HOMM (hexy) z karcianka. Koszt 15€ - karty bezplatne w grze, zdobywane za walute ingame (ofc mozna tez za kase ale nie trzeba).
CARD HUNTER -- polaczenie karcianki z 'old-schoolowym' (feeling) RPG i 'emulatorem'/parodia sesji gry Pen&Paper.
Gralem chwile - imho bardzo fajne, sciagajace i dosc skomplikowane (choc na poczatku nie wyglada).
FAERIA Cos chyba jak PoxNora - podoba mi sie artstyle. Beta w drodze.
HEROSY CCG DUEL OF CHAMPIONS -- Karcianka oparta na HoMM (najnowszym), lane combat, male complexity. Imho srednie i szybko sie nudzi.
KIGDOMS CCG -- Jakas karcianka z odrzucajacym mnie artstyle.
Lane combat, complexity chyba na poiomie Duel Of Champions, mechanika chyba podobna. W gildii mojej (Utopian Chaos) sa ludzie ktoryz za tym szaleja wiec moze nie jest takie zle.
HEARTSTONE Karcianka Blizzarda na podstawie Warcrafta. Moj komentarz -> 'Blizzard'
BOOSTER (5 kart) = 1$ MOcno uproszczony combat i mechanika z WoW TCG, bardzo niskie complexity (z tego co pokazali do tej pory). Gra ewidentnie kierowana do dzieciakow.
SOLFORGE -- Gra przy ktorej cos kombinowal Richard Garfield (tworca MTG). Jesli dobrze pamietam to unikalnym featurem sa levelujace karty. BEta jest chyab na Steamie, choc nie wiem jak ja dostac.
ASCENSION -- papierowa gra z wersja cyfrowa na iOS i wersja pecetowa w drodze. Nic nie wiem o tym za bardzo. Ciekawy Artstyle.
Zapraszam do dyskusji, wymiany informacji, ustawek na granie, handel, itd...
PS. Piszcie tez swoje wrazenia z w/w gier a jak ktos zna jeszcze inne to dawac smialo.