mmorpg.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 239  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: 27 sie 2013, 22:43 
Mark24 napisał(a):
Może ciebie?
Sprzedaż komputerów stacjonarnych JUŻ spadła o kilkanaście procent - to już piąty kwartał pod rząd.
http://www.bbc.co.uk/news/business-23251285

oczywiście możesz się nie zgadzać z faktami, bić pianę lub tupać nóżkami. Masz do tego prawo.

PC obecnie jest na kilka lat, a statystyki nie biorą pod uwagę upgrade, druga sprawa to statystyki dotyczą "firmowych" pc, trzecia sprawa takie statystyki są potrzebne do marketingu tabletów.

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

PostNapisane: 28 sie 2013, 09:58 
Teraz już nie ma sensu zakup lepszej płyty głownej "na lata", najtańsze byle miało wszystkie wyjścia bo i tak nowa generacja procesorów bedzie wymagała innej płyty
http://www.in4.pl/news_Intel_Broadwell_ ... ,27153.htm
intel sobie robi jaja jak na monopoliste przystało.

W 2008 roku kupiłem płytę pod 775 i tydzień temu dopiero ją wymieniłem, chodziła z trzema generacjami procesorów i spokojnie jeszcze by śmigała, intel pracuje mocno nad lepszymi wynikami finansowymi.

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

PostNapisane: 28 sie 2013, 10:30 
Za kilka lat (obstawiam 2016-2017) to i tak już nie będzie tego "problemu" bo procesory będą sprzedawane przylutowane do płyty (BGA). Jedynym wyjątkiem będą niektóre serwerowe płytki/proce i najdroższe desktopowe proce z serii Extreme i może niektóre "normalne" i7.

PostNapisane: 30 sie 2013, 07:34 
Sula ale to ze moc obliczeniowa PC nie jest podwajana co dwa lata tak jak kilkanascie lat temu to nie jest wina tego, ze PS4 wychodzi 7 lat po premierze PS3 a nie 6 lat. Bo tak twierdzil Razoth.
Granie na PC jest mocno niszowe - przynajmniej na zachodzie, gdzie ludzie nie musza liczyc kazdego centa i preferuja wygode. A kanapa jest wygodniejsza od biurka - a to tylko poczatek. Oczywiscie nie twierdze, ze w ogole zachod nie gra na PC, ale zdecydowanie jest tutaj granie na PC zmarginalizowane.
Ostatnia rzecz - boom na komputerki przenosne (tablety, smartfony) - po prostu niektorym osobom niepotrzebny jest wielgachny PC - bo do robienia zakupow na amazonie wystarczy im tablet. Sam jestem tego przykladem, mam PC i laptopa (glownie dla zony, skype, na wyjazdy, etc) ktory od czasu kupienia ipada 1.5roku temu byl wlaczany doslownie ze 2-3 razy. A nie sadze bym byl wyjatkiem.
O ile ja potrzebuje PC, to aktualnie potrafie sobie wyobrazic rodzine bez PC w domu, zadowalajaca sie w 100% tabletem.

I dlatego sprzedaz PC leci na pysk. I trend moim zdaniem nie tyle sie utrzyma co sie poglebi. W Barclays juz customer service wspomaga sie ipadem - a to tylko poczatek.

PostNapisane: 30 sie 2013, 08:14 
Wyciagasz jakies dziwne "argumenty".
Skoro na zachodzie kasa nie jest problemem (co jest zwyczajnym gadaniem głupot), ludzie ceniący maksymalną jakość będą wybierać PC.
Wysokie rodzielczosci, AA, lepsza grafika, jest i bedzie zawsze na PC.
inb4. PC mozna podlaczyc do TV. Chociaż nie wiem czy TV obsługuja rodzielcczosci 2560x1440 (nie interesuje sie tematem wiec nie bijcie jesli tak -;- ).
Granie na PC jest droższe. Kropka. Konsole kupujesz raz i masz to w dupie przez X lat.
PC trzeba modernizować, zeby wyciągnąć maximum.

Notabene teraz kiedy bedzie coraz wiecej gier z permamentnym wymogiem podlaczenia do internetu (i nowe konsole), portow na PC bedzie wiecej. Bo "piractwo" przestanie być dogodnym argumentem, a samo portowanie gier powinno być dużo łatwiejsze.

Brak postępu na PC jest spowodowny brakiem konkurencji.
Wiekszosc korporacji wychodzi z zaleznia ze jesli brak postepu/innowacji nie jest zagrozeniem dla ich biznesu, to nie warto ich wprowadzać.

PostNapisane: 30 sie 2013, 14:11 
Ponownie nikt nie bierze pod uwagę że statystyki sprzedaży pc padły ponieważ zmniejszyła się sprzedaż markowych komputerów, zliczenie ile się sprzedało nowych grafik, procków, czy pamieć moze byc bardziej istotne, trzeba by szukać statystyk ile wydano na części do pc, wtedy pokazało by to jakieś porównywalne statystyki.
Rynek pc się zmienił poniewaz przystopował postęp w grach, który wymuszał zakup coraz to nowszych pc, firmy montujące pc odnotowały spadki ale jakoś nadal sprzedaje się dobrze procesory, karty graficzne, ssd itd.

Mark stworzył nowa teorie, pc za 4k+ jest dla biedoty, a konsola za tysiaka dla bogatych :lol:
Oczywiście do tego ipad i iphone obowiązkowo, wtedy jesteśmy wyznacznikiem zajebistości i bogactwa.
Ty czytaj co piszesz...

PostNapisane: 30 sie 2013, 18:26 
embe - sprzedaż grafik, procków, pamięci spadła jeszcze bardziej. Kiedyś robiło się gruntowny upgrade kompa co 2-3 lata. Teraz nie ma sensu.

Mark stworzył nowa teorie, pc za 4k+ jest dla biedoty, a konsola za tysiaka dla bogatych :lol:
w którym niby miejscu? Zacytuj proszę.
Bo ja napisałem, że zachód gra na konsolach mając konsolę i PC w domu. W krajach 3-go świata uczniak najczęściej naciąga rodziców na kompa na kredyt "do nauki" i "bo każdy w klasie ma" i gra na tym co ma. Na zachodzie najczęściej w domu masz PC lub 2, ze dwie konsole, tablet lub dwa, kilka smarfonów. I grasz na tym na czym lubisz. Masz wybór.
Identycznie z samochodami. Na zachodzie masz minicoopera do fryzjera i na lunch, ferrari na imprezkę, 4-kołowca by sobie pobrykać po bezdrożach. W krajach 3-go swiata kupujesz Volkswagena Combiaka - bo i do fryzjera pojedziesz, na imprezkę podskoczysz a i po bezdrożach jakoś przejedzie.

Oczywiście do tego ipad i iphone obowiązkowo, wtedy jesteśmy wyznacznikiem zajebistości i bogactwa.
chyba w polsce i innych rumuniach.

inside:
można podłaczyć do TV - tylko co z tego? Cooperem też można dyskotekę pojechać.
Można podłączyć pada - tylko co z tego? Można wgrać najnowsze stery, ba dokupić kierownicę, pewnie pojawi się kinect. Tylko że zachód jest wygodny. WYGODNY.
Im się nie chce biegać z kablami do domu. Nie chce się grać na klawiaturze na kolanach, nie chce się certolić z instalacją sracją, kablami etc. Chcą włożyć płytkę, wziąć pada i walnąć się na kanapie. I są w stanie za tą WYGODĘ zapłacić te 300euro.

PostNapisane: 30 sie 2013, 18:43 
Fakt, konsola za 300 euro to straszny jedno razowy wydatke. Kiedy przez lata uzywania PC, wydajesz na jego modernizacje 8 razy tyle.. Za 300 euro to nawet topowej karty graficznej nie kupisz :lol:
Cytuj:
w którym niby miejscu? Zacytuj proszę.

Cytuj:
Granie na PC jest mocno niszowe - przynajmniej na zachodzie, gdzie ludzie nie musza liczyc kazdego centa i preferuja wygode.

Ide po pokron zeby niecierpliwie oczekiwać kolejnej błysktliwej odpowiedzi ktora pozwoli ci z tego wybrnac.

PostNapisane: 30 sie 2013, 18:48 
nie czytałeś?
Napisałem wyrażnie:
NA ZACHODZIE W KAŻDYM DOMU JEST I PC (LUB KILKA) I KONSOLA (LUB KILKA) A LUDZIE MIMO TEGO WYBIERAJĄ GRANIE NA KONSOLACH

W kraju 3-go świata kupuje się komputer "do nauki" i na nim taki dzieciak gra - nie ma wyboru.

Wystarczająco oczojebnie?
Przeczytałeś tym razem czy znów zrobisz z siebie kretyna?

PostNapisane: 30 sie 2013, 19:35 
To jak ci się Marek w tym NSA pracuje?

PostNapisane: 30 sie 2013, 19:36 
Pewnie został reproduktorem rasy ludzkiej ale ma zobowiązania wiec zacznie od poniedziałku.

PostNapisane: 1 wrz 2013, 07:52 
w AES pracuję.

PostNapisane: 7 wrz 2013, 20:37 
Mark24 napisał(a):
NA ZACHODZIE W KAŻDYM DOMU JEST I PC (LUB KILKA) I KONSOLA (LUB KILKA) A LUDZIE MIMO TEGO WYBIERAJĄ GRANIE NA KONSOLACH

W Polsce kazdym domu jest pc (lub kilka) i konsola (lub kilka) a ludzie mimo tego wybieraja granie na pc.

Info z tego samego zrodla.

PostNapisane: 7 wrz 2013, 21:07 
Ja sam miałem pc i x360, większość gier się pokrywała, exy mnie kompletnie nie interesowały i w końcu pozbyłem się konsoli, bo się tylko kurzyła, na pc mam to samo tylko lepszej jakości.

PostNapisane: 7 wrz 2013, 21:09 
Zostawcie Marka, tankuje na padzie w ff xiv.

PostNapisane: 8 wrz 2013, 10:24 
już nie - pad i mmorpg jednak zasysa. Dziwię się ludziom którzy kupowali pada do FFXI bo podobno lepiej się grało.

Morgul:
W Polsce kazdym domu jest pc (lub kilka) i konsola (lub kilka) a ludzie mimo tego wybieraja granie na pc.

wiem, jak jest w Polsce, wiem na czym gra dzieciarnia, sam w tym smutnym jak pizda kraju dorastałem i sam naciągnąłem rodziców na pierwszego komputerka "do nauki". Konsoli by mi nie kupili, bo za spectrum 48k zapłacili wtedy ze 2 miesięczne pensje.

PostNapisane: 8 wrz 2013, 10:58 
Nie wiem do czego pijesz Marek.
Miałem i mnóstwo konsol i tak samo PC - wybieram do grania PC nawet na mniejszym monitorze niż 150" TV.
Nawet nie chce mi się włączać PS3 do czegokolwiek innego niż stream filmu.
Z tego też powodu nawet nie myślę o PS4 bo wywaliłbym pieniądze w błoto.
Może wynika to z tego, że preferuję rts, moba, mmo, fps etc. a nie typowo konsolowe tytuły.
Czar jrpg też minął mi bezpowrotnie i zatrzymał się na FF.
Obecnie gry są dla mnie durne i poza oprawą nie oferuję niczego co przykuwa moją uwagę na więcej niż 20 min.

PostNapisane: 8 wrz 2013, 11:58 
Mark miesza dwie rzeczy, zamożność polaków z gustami/preferencjami.
Druga sprawa to czym biedniej tym łatwiej trafić na pirackie gry lub przerobione konsole, teraz pytanie co jest tańsze, przerobione stare xbox chodzą za grosze, stare kompy podobnie, na obu pograsz w podobnej jakości.

Teraz oczywiste jest ze zamożność polakow jest mniejsza, jednak często w obskurnym domu z śmietnikiem w ogrodzie, z zapadającym sie dachem trafiasz na duże lcd, konsole, kompa i spoilerowanego golfa, mentalność jest różna, jedni wydają kase na dom inni na gadżety.
Jednak wiązanie biedy polskiej z tym że przez to jest mniej konsol to błędne wnioski.
Raczej można szarpnąć się na stwierdzenie że mieszkańcy bogatszych krajów kupują konsole bo pc staje sie zbyt skomplikowany dla chwilowej rozrywki, aspekty finansowe tez maja wpływ bo jednak pc to dla rodziców internet, bank, praca, dla dzieci zabawa, dla wszystkich kradzione filmy i seriale, szersze zastosowanie, a wiemy że polacy potrafią liczyć i wydawać pieniądze rozsądniej :)

PostNapisane: 8 wrz 2013, 15:42 
Mark24 napisał(a):
wiem, jak jest

Fajnie, ze wiesz jak jest, mozesz zalozyc kanal na yt - Mark mowi jak jest. Ponoc to modne teraz.

btw. http://www.deloitte.com/assets/Dcom-Uni ... report.pdf tutaj sugeruja, ze w UK konsole sa juz w 50% gospodarstw domowych, ale oni nie wiedza jak jest. W USA te ~45mln ludzi ktorzy zyja w ubostwie tez pewnie nie wiedza jak jest, tak samo jak mln ubogich z UK... bo kazdy ma konsole (lub kilka) i pc (lub kilka) - nic tylko sie bawic.

PostNapisane: 8 wrz 2013, 15:46 
Zmieniajac troche temat - orientuje sie ktos w temacie nowych radeonow 8xxx? Kumplowi zeszla niedawno karta i sie zastanawia czy brac juz teraz 7970 czy czekac na premiere nowych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 239  Następna strona