Tor-Bled-Nam napisał(a):
sula napisał(a):
Mocno niepewny czas sobie wybrałeś na składanie całkiem nowej platformy, szczególnie takiej 'na lata'.
Konsole trochę mieszają, ale w takim Xbone jest 8 rdzeni 1.75GhZ na Jaguarze. Na starcie to jest słabsze niż dzisiejsze procki. PS4 wygląda tu trochę lepiej, ale ma GPU GCN więc wracamy do Mantle i kart graficzncyh. Rozsądek podpowiada to samo co większość tutaj, 4 rdzenie będą wystarczające długi czas jeszcze. Z drugiej strony 500 to nie jest jakaś wielka kwota, a i7 daje lepszy komfort psychiczny.
Pamiętać jednak należy, że i7 to też 4 fizyczne rdzenie - identycznie jak w i5. Jedyną różnicą jest to, że można sobie włączyć Hyper Threading i "zaemulować" 8 (słabszych) rdzeni. No i troszkę więcej keszu.
Ja też bym jak większość tutaj, raczej bym nie dopłacał 500 zł do i7, chyba, że bym potrzebował dla wirtualek, renderowania czy czegokolwiek takiego. Tym bardziej, że proca zawsze można później zmienić w pół godziny, a starego opchnąć komuś.
Choć prawda jest taka, że tak jak mówiłem jest taki okres przez nowe konsole i parę majaczących na horyzoncie nowych technologii (ddr4, gddr6, sata express, 3d nand, 3d ddr, skylake, itd), że mam osobiście awersje do updejtowanie kompa - także chyba nie jestem dobrą osobą do dawani rad na ten temat atm. Może sobie za parę miechów zmienię GPU i pewnie do Skylake przeczekam
Tym bardziej, że dużo mniej ostatnimi czasy gram i raczej się nie zanosi, aby się to zmieniło szybko.