Według mnie granie bez Children of Storm + paru innych modów nie ma sensu
(ewentualnie parę gier na naukę). Masa modów (prawie wszystkie) współpracuje z CoS modem i można bardzo zmienić i upgrejdnąć grę. Co do crashy czy bugów to dawno nie miałem (ostro mi crashowało w 1.3. Po wyłączeniu paru bajerów graficznych działa bez problemowo). Statki i porty są na 2 mapach z mappack a. (nie kupiłem i nie wiem dokładnie na których). No i trzeba grać na czelendżu or hardzie dla full radochy z gry.
Z CoS modem i innymi modami możesz grać "złymi" Ja np gram tylko nieumarłymi.
Lista modów:
http://forums.elementalgame.com/446461Na crashe może pomóc [eMod] Tile Detail Reduction (Performance Increase)
Spora poprawa jeśli chodzi o wygląd
MEGA pack textures, animations and sounds for LH lub [eMOD] Triglav National Park (terrain+trees textures) Naprawdę warto używać jednego z nich (oba na raz się gryzą).
AI gra lepiej z CoS modem ( produkuje ciekawsze jednostki, nie spamuje hołoty itp). Dyplomacja ma być dopiero zrobiona w 1.5 patchu> miech or dwa.
NP w gołej grze walka z bossem wygląda tak, że jest do ubicia, tylko ten boss. W CoS Boss ma armię w tym zasięgowe i hilera. Walka wygląda zupełnie inaczej i w CoS pierwsze starcia na bank skończą się twoją wtopą
Jak masz lot packa to warto zainstalować moda usuwającego te pojebane itemy typu królicze kapcie or lizak.
Tymi tez warto sie zainteresować Parrotmath's Mod Collection for Legendary Heroes zwłaszcza AI i Immunity.
Najlepiej zapoznać się z opisem moda i jak uznasz zmiany za ciekawe to wrzucić do gry.