Ciekawe kiedy wyjdzie pierwsza gra na UE 4 - zobaczymy wtedy jak poradzą sobie z nimi nowe radki i GTX 7xx.
AMD w przyszłym roku wydaje PirateIsland także wtedy będziemy mogli mówić o bitwie nowej generacji - Szwedzki Matematyk VS Pirat z Karaibów
.
NV odgraża się, że do 2016 chce osiągnąć 1TB przepustowości pamięci. Póki co te plany wydają się dość realne w sumie.
@Alda
Akurat o to się raczej nie boję. Większośc speców wypowiada się pozytywnie na temat portowania gier na z nowych konsol na PC. W końcu to to samo API tylko teraz będzie prościej bo architektura znacznie bardziej przypomina PC niż to co zostało zaserwowanie w poprzedniej generacji.
@Embe
Maxwelle (czyli seria 9xx) to nowy proces technologiczny - 20 nm.
Taki gtx 560ti chyba bedzie nie domagać w bf4 i nowszych tytułach zapewne (przynajmniej nei na full detalach). Inna kwestia, że obecnie sporo gier na PC wygląda hmm dość biednie biorąc pod uwagę możliwości sprzętu. Mam nadzieję, że teraz to się zacznie zmieniać...
@Morgul
Nie wiem czy nvidia uważa 290x za gówno ale ja uważam za co najwyżej średnio udaną kartę - na tą chwilę(pewnie w kuluarach też się śmieją engi z NV). Mieli znacznie więcej czasu a wydali niereferenta badziewie pod względem ergonomi. Wydając ponad 2k na kartę to oczekuję nie tylko wydajności ale również jakiejś kultury pracy. Nie chce też martwić się o to, że karta będzie się sypać jak fermi... I nie interesuje mnie tutaj czysta wydajność. Kwestię rachunków za prąd przemilcze bo to śmieszne jest. Po prostu mają gorszych inżynierów niż NV i tyle. Jakby od razu pojawiły się niereferenty to co innego. A tak to jeszcze wyszło, że mieli problem z dostawami i na niereferenty poczekamy do grudnia. Do tego czasu NV znowu sprzeda trochę kart (BF4, CoD). Dodatkowo r9-290x ma i tak wyśrubowane zegary więc zapewne na mocne OC nie ma co liczyć - dasz lepsze chłodzenie a po OC i tak będzie jak na referencie. Tą kartą ratują tylko bloki wodne chyba... Pożyjemy i zobaczymy.
Z drugiej strony - jak ktoś wydaje 2500k na kartę (niereferenta np) to pewnie w dupie ma pieniądze. Ale ile jest takich ludzi?? Żadna z tych obecnie wydanych nie nadaje się do 4k. Powyżej fullHD też mega różowo nie jest (ale da się spokojnie grać). Z racji tego, że tytuły AA i tak dobrze radzą sobie w SLI/Crossfire, to dołożenie drugiej karty nie jest dzisiaj takim zły rozwiązaniem(tyle, że na tą chwilę nie jest to konieczne, lepiej poczekać na rozwój wydarzeń).
Dzisiaj mega wymagających gier jest może kilka. Dodatkowo kilka z nich jest fatalnie zoptymalizowana albo co najmniej kiepsko.
Do grania w fHD na high detalach styka każda karta od 900zł wzwyż (a do większości gier styknie spokojnie gtx 560ti czy radek 7870).