Mark24 napisał(a):
ale co mam liczyć? Tak sie gdzieś tam pochwaliłeś.
Gdzie niby? Pisałem kiedyś, że tyle zarabiają goście z biologii. LOL.
Cytuj:
A do tego chujowo liczysz zarobki. Tylko dwa razy tyle przy takich niskich pensjach liczy się inaczej
Oh rly?
Cytuj:
Przy twojej marnej pensji 3.5k brutto pewnie jesteś w stanie odłożyć ze 100-200zł (tzn. przeznaczyć na kino, rozrywkę, gry, książkę czy kebab, etc), bo resztę jesteś zmuszony wydać na bieżące stałe opłaty.
Ja z dużo wyższej kwoty netto nie jestem w stanie nic ODŁOŻYĆ. Tyle, że wydaję sporo na swoje zachcianki

Cytuj:
Podnieś teraz swoje zarobki dwukrotnie. Stałe opłaty pozostaw takie same. I co wyjdzie? Z 200zł które ci zostawały górką, zacznie zostawać ci ~2200zł. 11 razy więcej. A przecież zarabiasz "tylko" dwa razy więcej.
Wiesz, że koszta stałe za granicą też rosną? Także to nie liczy się tak jak Ty podajesz. Różnice znaczące odczuwa się dopiero przy wyższych zarobkach, gdy co 2 lata idzie się do salonu kupić nowego mercedesa.
Cytuj:
Do tego dolicz sobie realny 5-10% podatek, zamiast 50-60% niskiego polskiego.
Ja jeszcze łapię się w pierwszym progu podatkowym i płacę 18% podatku. +23% VATu. Ty w UK też dopłacasz VAT - pamiętaj o tym zanim zaczniesz rzucać sloganami o 5%.
Cytuj:
I już masz kolosalną różnicę. Mimo, tego, że taki gość w UK zarabia jedynie 2 razy więcej - odłożyć (przeznaczyć na różne swoje chciejstwa) może 11-15 razy więcej.
Ja nie polemizuję z tym, że w UK się lepiej zarabia. Tylko, że spodziewałem się wyższych kwot godzinowych niż 12 funtów w Twoim konkretnie (byłym) zawodzie. Obstawiałem coś koło 20. I odnosząc się do samego artykułu - stawki z dupy, bo w PL budowlaniec zarabia 2300 brutto chyba tylko oficjalnie przed urzędasem z US

Dla takiego praca za 12funtów w UK wcale nie jest taka atrakcyjna biorąc pod uwagę wyjazd, wyższe koszta życia.
W IT 15-20 funtów/h to dostają początkujący natywni, dla imigranta z doświadczeniem na luzie zaś wyciąga się te 25/h.