Kabraxis napisał(a):
Nie wiem jak z ta gra co mowisz ale na 100% wiem ze np PoE robil za free chyba z 4 razy wlaczajac w to 2x 30min playtrough z lead developerem. A potem nawet kupil Diamond Packa i ma swoj unikat ingame.
Moze od innych bral. Szacum za to ze sie przyznal. o to mi wlasnie chodzi... wiadomo ze to reklama i chuj a nie 'lapowka' pod stolem i 'estę recenzętę'.
W jakimś się filmiku przyznał, że za inny filmik dostał kasę. Nigga Pls. Dużo to nie zmienia.
Jakby były każde sponsorowane filmiki wyraźnie oznaczone i podpisane, że hajs za to leci, to wtedy by można mówić o jakiejś hmm transparentności. Tego jednak nikt nie robi.
Wiadomo, że zarówno angielskie jak i polscy YT-celebrities biorą kasę. Nie za każdy materiał, ale w dobie zastępowania telewizji internetem i słowa pisanego filmikami, takie Biscuity, Angry Joe, czy inne Rocki są pewnie jedną z najskuteczniejszych form reklamy. W dodatku - z każdym rokiem stają się coraz bardziej ważni.
Przecież to są komercyjne programy, mimo, że stylizowane na "jestem takim graczem jak wy - elo ziom - i sobie gadam do kamerki". Zresztą Jewtube od pewnego czasu idzie w tym kierunku - tzn. skupiania się na bardziej profesjonalnych / komercyjnych filmikach i budowania swojej przyszłości na koncepcie 'internetowej telewizji', a nie jako miejsce wrzucania amatorskich filmików.
Zresztą za parę lat YT będzie imo innym miejscem. Płatne kanały będą powszechne, a i materiałów / kanałów tworzonych przez twórców contentu dzisiaj wiązanych z produkcją telewizyjna / kinową / prasową dużo więcej.