Dziwne, że nikt z was nie dopuszcza do siebie WP8
Przesiadłem się z androida na L920 i... nie wróce już do niego nigdy. WP8 (ci co korzystali ze starszych systemów mogą mieć uraz do mobilnego windowsa
). Pełna płynność działania niezależnie od ilości gówna na telefonie (służbową SGS3 musiałem 3x w ciągu roku resestować do fabrycznych bo się korzystać nie dawało), aktualizacje nie spieprzają telefonu (pozdro Samsung!) i dodają ISTOTNE funkcje (andek standardowo zmienia delikatnie wygląd i "przyspiesza działanie telefonu"
), aparat jest kwestią gustu, ale dla mnie lepszy od tego co oferuje konkurencja. I człowiek ma takie fajne odczucie, że po zakupie Nokii firmie zależy na nim ;]
Jest to unibody (brak wymiennej baterii i karty pamięci), ale cholernie wytrzymały w stosunku do konkurencji.
Można narzekać na apki, bo faktycznie odstaje to od Play Store i AppStore, ale to kwestia czasu, bo 90% istotnych aplikacji z androida mam dostępnych i na WP8. Customizacja dosyć spora za pomocą dodatkowych apek, ale oczywiście odstaje od androida.
Jeżeli ktoś się zraził do Androida to polecam WP (najlepiej 1020 albo 1520), bo nie ma sensu pakować się w prawie identyczne gówno jakim jest iPhone (dla mnie iPhone>Androida)
Na chwilę obecną jedyne co mógłbym wziąć/polecić z Androidów to Note 2/Note 3. Rysik jest mega!