Mnie w Lineage II wkurza wiele rzeczy.
Np. interfejs. Ileż to trzeba się naklikać, żeby przejść trasę, na której jest wiele zakrętów! Oczywiście AI jest na tyle słabe, że gdy kliknę na teren znajdujący się za przeszkodą, to postać dobiegnie do tejże przeszkody i... zatrzyma się... Przecież to jest programowo przedszkole gier komputerowych!
Poza tym źle jest rozwiązane chatowanie. Dlaczego w tym głównym oknie pojawiają się wiadomości z wszystkich kanałów? Czy tak trudno stworzyć opcję wyciszającą wybrane kanały? Przez tą głupotę projektantów cierpi integracja między graczami, bo bardzo często zdarzało się, że jakiś message znikał w gąszczu spamu... Do tego dochodzi ograniczenie wyświetlania wiadomości nad głową mówiącego. Mieszczą się chyba trzy wyrazy, a reszty trzeba szukać w tej kupie gnoju... To wszystko sprawia, że komunikacja jest do bani. Dotrwałem do 10 lvl, a nie spotkałem przez to nikogo, z kim pogadałbym dłużej niż 10 min. Ludzie są jacyś tacy... pochłonięci zabijaniem monsterów, nikt nie usiądzie i nie pogada... Zresztą nie ma nawet gdzie usiąść... To kolejny zarzut.
W mieście znadjują się tylko 2 sklepy, kowal, bank i jakiś kościół czy coś takiego... Żadnej gospody, gdzie można by usiąść przy piwie i pogadać z ludźmi. Żadnego takiego miejsca integracji. O tej kupie handlarzy okupujących najruchliwsze miejsce w mieście nawet nie będę wspominał... żenada...
Kolejny zarzut - postacie i emoticony. Dlaczego do cholery wszyscy wyglądają tak samo? Dwie twarze do wyboru? Śmiać się czy płakać... ? ŻAŁOSNE. Czy tak trudno dodać choćby 10 różnych twarzy, włosów, kolorów? Brody ani wąsów nawet nie można sobie zapuścić. Przepraszam, czy to gra z 2004-go roku? HAHAHAHAHA
Emoticony. To samo. Mało mało mało. Nie można nawet usiąść na krześle, nie można się uśmiechnąć, zapłakać, zmartwić, okazać jakiegokolwiek uczucia (opisywanie uczuć słowami w oknie chata mija się z celem, z ww powodów). Przez to wszystko gra jest BARDZO UBOGA. Postacie są martwe. Wszyscy są tacy sami. Naprawde musieli się nieźle postarać, żeby wypuścić tak okrojoną grę. A może to dlatego, że to beta? Nie sądzę...
Sposób gry, czyli expowanie only i bezsens party play został już omówiony. Chciałem dodać tylko swój głos na niekorzyść tych dwóch elementów.
Grafika i dżwięki za to mi się bardzo podobają, tutaj duży plus dla L2. Szkoda, że tak mało tych plusów...
|