lordyp napisał(a):
po ostatniej becie stwierdziłem ,że gra jednak bardzo przeciętna i nie warta zakupu i płacenia abonamentu
potem czym więcej czytałem to forum tym bardziej się nakręcałem , że jednak kupie- tak tu sie robi ludziom wodę z mózgów
po wczorajszym graniu stwierdzam jednak , że na prawdę jest przeciętna choć jest w sumie kilka rozwiązań które mi się podoba- w f2p można grać ale płacić za nią abo juz nie
tak np porównałem sobie animacje postaci tu , w FFXIV i w ArchAge i w TESO jest po prostu tragedia na tle tamtych gier, ja jestem przekonany , że gdyby nie ten klimat europejsko-tesowy plus to , ze w obecnej chwili nic innego nowego nie ma na rynku to chyba mało kto by tę grę kupił
poza fanami TES jako takiego
i dalej qwa nie wiem czy to kupić- gra taka sobie , no ale nie ma w co grac
Lordyp a jaka gra ostatnio "powaliła" ludzi na kolana w dniu premiery? Mówimy tu o mmo. FF XIV jak wyszedł w pierwszej fazie to każdy wie co się z nim stało. Nowy FF ARR to zwykły themepark jak WoW ale w totalnie nie zjadalnym dla mnie japońskim klimacie. AA to jakiś azjatycki gniot więc nie ma co porównywać - zupełnie inny target. Tak jakbyś L2 do WoW porównywał. Zupelnie różne gry przecież. Obie radzą sobie dobrze a na sukces AA raczej nie ma co liczyć.
Animacje to kwestia gustu. Nie są najlepsze ale z tym raczej się nic nie zrobi. Dla mnie ważne aby responsywność/płynność animacji była ok.
Gra mam kilka ciekawych pomysłów/rozwiązań i dobrze rokuje na przyszłość więc nie oceniałbym jej jako słabej/przeciętnej.
Wszystko zależy ile czasu po premierze trzeba będzie fixować babole/exploity zamiast dodawać nowy content. Póki co od closed beta testerów słychać raczej opinie, że bugi problemem nie są. Z tego co wiadomo to część ekipy już od jakiegoś czasu jest oddelegowana do tworzenia nowego contentu jak np gildia złodziei, nowe dungi etc.
PvP też ma olbrzymi potencjał i ostatnio nie widziałem lepiej zrobionego Large Scale PvP. To w GW2 jest ok ale jakoś nie potrafiło mnie przyciągnąć na dłużej.
Jedyne co mnie właśnie boli trochę to ten abonament. Konkurencja daje praktycznie to samo za cenę pudełka. Z drugiej strony taki WoW od 10 lat zdziera abo z graczy i nikt nie płacze. A przecież gier na rynku jest sporo w sumie.
Ja tam dam im szansę i będę obserwował. Community jest spore i samo zainteresowanie grą jest również ogromne. Póki co ZOS zdaje się słuchać graczy zamiast ich olewać. Jeśli będą spełniali obietnice to czemu im nie płacić? Jeśli gra się fajnie, jeśli jest syndrom "jeszcze 5 minut" to imo gra na ten abo zasługuje. Dla mnie klimat gry jest dużym plusem. Podobają mi się wyglądy armorów, questy, exploracja, crafting i pvp. Dodatkowo na rynku jest posucha to głupio by było po prostu nie grać.
Do Headstartu pozostał równy miesiąc. Będzie prawdopodobnie jeszcze jeden beta weekend bo pewnie dadzą potestować kolizje w PvE i możliwość wyboru czy chcemy lvlować w noob zonie czy od razu iść na kontynent.