Witam wszystkich.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad zagraniem w jakieś dobre MMO i z tych, które miałem okazje poznać i grać tylko WoW i SW:TOR wywarły na mnie na tyle pozytywne wrażenie, że rozważam powrót do jednego z nich a konkretniej do SW:TOR właśnie. W stosunku do WoW'a jest on jeszcze na tyle młody, że wydaje mi się, iż łatwiej będzie odnaleźć się w jego contencie niż w takim np. WoW po masie dodatków. Ponadto obecna formuła WoW'a niestety do mnie nie przemawia i wolę pozostawić wspomnienia o tej grze w nienaruszonym stanie
.
W SW:TOR grałem od początku jej premiery na serwerze Basilsk Droid, jako jeden z członków IX Kohorty. Grałem po stronie Republiki Sage'em do 45 lvl. Potem niestety moja przygoda z grą musiała się zakończyć. Gra przeszła metamorfozy między innymi w tryb F2P. Zainstalowałem ostatnio klienta gry i czułem się zdezorientowany ogromem zmian jakie zostały poczynione. Wiadomo, że żadne F2P (w większości) nigdy nie jest na tyle komfortowym F2P, żeby nie zmusić gracza jednak do płacenia subskrypcji lub wykupowania dodatkowych dla niego możliwości, ułatwiających i umilających przyjemność z gry. Sama subskrypcja to dla mnie nie problem, jednak mam parę pytań odnośnie przeszłości i przyszłości samego TOR'a:
1. Co było powodem, że serwer Basilsk Droid przestał istnieć?
2. Czy obecnie model F2P sprawił, że gra dostała dodatkową parę skrzydeł czy raczej bardziej jej zaszkodziło?
3. W ogólnym rozrachunku gra raczej się rozwija na plus czy nadal używane są śmieszne określenia typu TORtanic?
4. Czytałem i słyszałem, że w IX Kohorcie niestety trochę się pozmieniało i jeśli chodzi o sekcję SW:TOR to praktycznie ze starej ekipy (za czasów kiedy grałem, a więc do końca I kwartału 2012) nie pozostało zbyt wielu graczy?
5. Po instalacji klienta widziałem, że moja postać znajduje się obecnie na serwerze Freedon Nadd, czy warto na nim zostawać i kontynuować grę czy lepiej przenieść / rozpocząć wszystko od początku na innym serwerze?
6. Czy moglibyście polecić jakiś dobry, polski serwis poświęcony SW:TORowi ? Widziałem, że jest kilka ale szukam najbardziej rzetelnego, z możliwie największą społecznością oraz na bieżąco aktualizowanymi informacjami.
7. Pytanie nr 5 może wydawać się nieco zbyt ogólnikowe, dlatego dla jego rozwinięcia chciałbym zapytać jak obecnie wygląda sprawa z polskimi gildiami w SWTOR? Czas spędzony w IX kohorcie (z tamtego okresu) wspominam bardzo miło i szukam gildii właśnie na podobnym poziomie grających w tamtym czasie ludzi, feelingiem itp.
8. Łącząc pytanie nr 5 i 7 - jaki obecnie serwer jest serwerem polskiej społeczności w SW:TOR? Nie chodzi mi o serwer, gdzie jest przesyt polaków, lecz gdzie polska społeczność jest zrównoważona względem reszty, jest dosyć duże zaludnienie serwera (szansa na napotkanie dużej ilości altów/nowych graczy do wspólnego lvlowania) i ogólnie dobra i miła atmosfera (chodzi mi o serwer PvP oczywiście).
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.