Cytuj:
2. Belka mówi, że on ma "swoje interesiki" do wpisania w ustawę. I tu media kończą cytat. A tymczasem na taśmie w kolejnym zdaniu Belka wyjaśnia, co to za interesiki. Mówi, że chodzi mu o wprowadzenie Rady Ryzyka Systemowego (odpowiednik w UE The European Systemic Risk Board (ESRB), o powołanie całkowicie nowej instytucji.
Coś, co Zachód wprowadził w latach 2009-10, po upadku Lehmana, całkowicie coś nowego, tzw. macroprudential policy (czasami się pojawia tłumaczenie jako polityka makroostrożnościowa). Całkowicie nowy dział w polityce gospodarczej. W tym roku próbowałem prowadzić pierwsze zajęcia na ten temat. Na świecie są chyba tylko dwa podręczniki poświęcone temu zagadnieniu. Rok temu po polsku nie było ani jednej publikacji o tej tematyce, a Belka chce to już w prowadzić. I chwała mu za to.
Chodzi tu o ryzyka systemowe, czyli - gdy kryzys jest tak duży, że może się zawalić cały system monetarny-finansowy, jak to było blisko po upadku Lehmana. Chodzi o współpracę w sytuacji ekstremalnej NBP, KNF czy MF. Obecnie działają osobno.
Belka mówi, że niestety, Rostowski z powodów ambicjonalnych (w tej nowej Radzie byłby zastępcą Belki) nie chciał się zgodzić. Stąd słowa o odsunięciu Rostowskiego z rządu. Ale tylko z tego powodu. Później Belka dodaje: "Ja w dalszym ciągu twierdzę, że Rostowski jest bardzo dobrym ministrem finansów i będę go zawsze bronił przed takimi skurwysynami jak choćby przed Sławkiem". Czy pod sam koniec nagrania: "Podziwiam Jacka, bo jako pierwszy ma wreszcie odwagę wziąć się za to OFE". (40. minuta oraz 2 godz. 11 min)
Cytuj:
1. Słynny już cytat: "Państwo polskie istnieje teoretycznie. Praktycznie nie istnieje". A co było dalej? Dalej Sienkiewicz mówi: - Państwo polskie istnieje teoretycznie. Praktycznie nie istnieje, dlatego że działa poszczególnymi swoimi fragmentami, nie rozumiejąc, że państwo jest całością. Tam, gdzie państwo działa jako całość, ma zdumiewającą skuteczność. Tylko jakoś nikt nie chce korzystać z tej...
- Nie ma kultury współpracy instytucji - wtrąca Belka.
Sienkiewicz: - Dokładnie. Jak się ją wymusza różnymi gestami, takimi, śmakimi, to się okazuje, że można dostać jakieś przyzwoite narzędzia.
Belka: - Masz w nas absolutnego sojusznika. To jest rzecz, która nas, można powiedzieć, prześladuje wręcz. Brak współpracy instytucji państwowych. (1 h 10 min 28 s)
Cytuj:
2. Media mówią, że Sienkiewicz w skandaliczny sposób manipuluje i wpływa na prokuraturę. Jasne. Właśnie o tym mówi. Ale posłuchajmy całości.
Sienkiewicz: "W wywiadzie telewizyjnym nawrzeszczałem na prokuraturę, że są kompletne cipy. Robię raport dla prokuratury, by wypakować im wszystko w twarz. Po czym tydzień później zadzwonił pan prokurator generalny. Przyszedł. Zadzwoniłem po wszystkie możliwe media. Wchodził w świetle kamer, fleszy. Obiecał oddelegowanie w każdej okręgówce prokuratorów, że będą się szkolić razem z policjantami. Serdecznie podziękowałem za współpracę. I mam w tej chwili w każdej okręgówce prokuratora, który w zakresie kibolstwa, rasizmu jest zapięty z moimi policjantami i na wrzesień planujemy wspólne warsztaty, szkolenia. Właściwie tak, jak to powinno być od początku. Przy całym rozkichaniu państwa polskiego takie rzeczy da się robić. To jest absolutnie możliwe, tylko trzeba chcieć. (1 h 11 min 19 s)
http://wyborcza.pl/1,95892,16196860,Eko ... wicz_.html