tomugeen napisał(a):
nosi zeby kupic sobie nowoczesne mobo, i7 4790k, a może nawet tego wychodzącego właśnie 6-jajowca najslabszego 5820K (może sie okazać opłacalny cena/wydajnosc jeszcze bardziej).
A jednak dupa, Podali ceny tych Haswelli-E:
Core i7 5820K - 6coreHT 3,3/3,6GHz 426$
Core i7 5930K - 6coreHT 3,5/3,7GHz 632$
Core i7-5960X - 8coreHT 3,3/3,5GHz 1108$
Drogo i nieopłacalnie w porównaniu z 4790k, a jak doliczyć droższe płyty głowne i DDR4 który niczym nie wygrywa obecnie a jeszcze długo będzie drogi, to szczególnie ten najsłabszy 6rdzeniowiec nie ma większego sensu.
Lepiej kupic szczyt obecnej generacji niż rzucac sie na troche nowsze i DDR4, chyba tak zrobie - i7 + mocne DDR3 jest super. Dopiero za 2 lata pewnie po premierze skylake, albo nastepnych skocze na nowe technologie.
No to po głowie chodzi mi coś takiego:
Proc:
Intel Core i7-4790K (~1200zł cena/wydajność świetne)
Mobo:
Asus Z97-PRO (~700zł, ale to przesada chyba, co tańszego warto? zawsze miałem plyty asusa, dlatego wstawilem)
Mobo#2:
ASRock Z97 Extreme4 (~500zł, moze to starczy, polecają w
artykule na PurePC)
Ram: Jakieś
2133 CL9 pewnie
2x8GB (~720zł za G.skill - zawsze fajnie było mieć duzo i nie dokupować przez lata, No i to taktowanie + CL ma jednak znaczenie wbrew obiegowej opinii, czytalem troche testów ostatnio)
SSD: Crucial mx100 256GB (~400zł eee nie znam sie, jest tani i dobry, ludzie hypują)
Chłodzenie: Nie mam pojęcia, jak ma sie cena do wydajności, wszystkie wygladaja tak samo Halp! (zakladam jakies 200zł to kosztuje)
Bude mam fractal design black pearl i nie zmieniam, PSU Fortrona Raider 650 kupiony w tym roku wiec tez zostaje, podobnie hdd i grafa nie widze sensu zmieniać teraz.
Z grafika mam zamiar poczekać na początek przyszłego roku jak juz Nvidia wypusci nowe maxwelle.
Wychodzi (jeśli dobrze dodałem) 3700zł za upgrade wiekszosci komputera, starczyć ma na lata. Jakieś sugestie? Coś polecacie? Jakie dać to chłodzenie? Nie, nie chce mniej ramu ;]